Nume
Parola
Vizualizări: 3999
Ministrul Educaţiei, Mihail ŞLEAHTIŢCHI, a participat la ceremonia de omagiere a academicianul Mitrofan Cioban
6 Ianuarie 2012 — La 5 ianuarie curent, în cadrul Universităţii de Stat din Tiraspol /UST/ a avut loc ceremonia de omagiere a profesorului-academician Mitrofan Cioban, care a împlinit 70 de ani de la naştere şi 50 de ani de activitate ştiinţifico-didactică şi organizatorică.
Prezent la eveniment, Prim-ministrul Vlad Filat, i-a urat omagiatului multă sănătate, noroc, bunăstare şi noi realizări pe tărîmul pedagogic şi ştiinţific. Totodată, Premierul i-a înmînat cheile de la un apartament cu o suprafaţă de 92 m2, pe care i l-a cumpărat din surse proprii. Pînă acum, savantul a locuit într-un cămin studenţesc.
La rîndul său, ministrul Mihail Şleahtiţchi, a adus sincere felicitări omagiatului şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru activitatea remarcabilă desfăşurată în domeniul ştiinţei şi învăţămîntului.
Ministrul a apreciat contribuţia esenţială a profesorului universitar, Mitrofan Cioban, la pregătirea cadrelor ştiinţifice şi specialiştilor de înaltă calificare. Cu prilejul jubileului, Ministerul Educaţiei i-a oferit distinsului profesor-academician Diploma de Onoare a ministerului.
Mitrofan Cioban s-a născut la 5 ianuarie 1942, în satul Copceac, judeţul Tighina. Şi-a făcut studiile universitare la Facultatea de Fizică şi Matematică a Universităţii de Stat din Tiraspol şi la Universitatea de Stat din Moscova „M.V.Lomonosov”. În cadrul Universităţii de Stat din Tiraspol activează din anul 1970. În 1980 devine doctor habilitat în ştiinţe fizico-matematice. În anul 1983 a fost numit în funcţia Prorector pentru ştiinţă şi relaţii externe, iar în anul 2003-Rector al UST. Cercetările sale se axează pe domenii ca: topologia, algebra topologică, analiza funcţională, teoria măsurii ş.a.
Academicianul Mitrofan Cioban este autor al 5 monografii, 8 manuale şi a peste 300 de lucrări ştiinţifice. A fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova (2002). Este doctor honoris causa al Universităţii din Oradea. E decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”, cu Medalia „Dimitrie Cantemir” şi cu Ordinul „Ordinul de Onoare”.
Academicianul Mitrofan Cioban a pregătit 14 doctori în ştiinţe şi 4 doctori habilitaţi.