Nume
Parola
Vizualizări: 4077
Pe cine "vânează" recuperatorii de datorii
26 Aprilie 2011 — Pe fundalul recesiunii financiare s-a înmulţit numărul creanţelor neachitate de agenţii economici, care şi-au redus capacităţile de producere dar şi a persoanelor fizice care au devenit datornici pe motiv că şi-au pierdut slujbele. „Deservim companii care vând servicii cu plată acestora post factum, biblioteci, companii petroliere, bănci, organizaţii de micro finanţare, companii de leasing şi de asigurări”, [b]afirmă Veacslav Mârza, director Incasso.[/b]
Printre răuplatnici există şi recidivişti care au reuşit să contracteze bani de la diferite instituţii financiare. „Avem un debitor care a luat credite de la 8 instituţii de micro finanţare, fără să întoarcă vreunul. Acest lucru se întâmplă pe motiv că nu există comunicare între structurile de microfinanţare, care ar diminua riscurile creării împrumuturilor”, e de părere Mârza.
“De la o sumă relativ mică de 1000 de lei datoriile cresc din cauza debitorului care a permis creşterea costruilor pentru serviciile judecătoreşti şi de executare, acestea ajungând şi până la 3000 de lei.
“Cea mai mare datorie pe care trebuie să o recuperăm este cea a companiei de construcţii, ce datorează unei alte companii de construcţii peste un mil. de euro.”, relatează Mârza. Potrivit lui, sumele mari nu sunt relevante pentru [b]Incasso[/b]. „Noi suntem orientaţi spre recuperarea datoriei negarantate prin gaj sau ipotecă. De obicei ne străduim să găsim o soluţie până a ajunge în instanţa de judecată”, susţine directorul companiei.
Datoriile neachitate la timp pentru credite, servicii comunale sau leasing se recuperează, de regulă, până ca să ajungă în judecată . Debitorul este anunţat de recuperator despre obţinerea de către acesta a aşa zisului remainder sau drept de reversiune a datoriei.
După cum supune Mârza, se ia în calcul şi geneza datoriei care poate fi diferită de la caz la caz, începând cu lipsa de bani şi terminând cu nedorinţa clară de a-şi onora plăţile. Eficienţa colectării datoriilor la faza prejudiciară este de 67%, iar potrivit directorului Incasso ponderea ar putea fi şi mai mare dacă majoritatea veniturilor populaţiei ar fi legale.

Majoritatea răuplatncilor au studii superioare

Dacă dotoria nu poate fi stinsă, atunci compania merge cu o cerere în judecată pentru a obţine hotărârea judecătorească, iar ulterior o transimete executorului judecătoresc. Toate resursele financiare consumate în timpul recuperării datorii sunt puse pe spatele debitorului. „Toate costurile pentru servicii sunt achitate de client doar după obţinerea unui rezultat pozitiv. Preţul, însă diferă în cazul portofoliilor mari”, relatează Veaceslav Mârza.
În mare parte clienţii vin cu portofolii de debitori a căror datorie nu este mai mare de 5000 de euro. „Lucrăm mai mult pe segmentul sumelor mici deoarece acestea sunt cele mai multe cu toate că şi riscurile sunt mai mari”.
Potrivit statisticilor Incasso în anul 2010 a numărul debitorilor a crescut cu 15%, tendinţa având toate şansele să se menţină şi în 2011. Majorarea numărului datornicilor se datorează situaţiei materiale precare a populaţiei. Dar există şi condiţii subiective, cum ar lipsa culturii de plată a populaţiei. „La noi majoritatea tranzacţiilor se fac cu bani cheş, astfel sumele reale ale tranzacţiilor nu se declară, fapt ce constituie, bineînţeles, un impediment pentru recuperare”.
Potrivit unei statistici sumare prezentate de directorul Incasso circa 70% din debitori nu achită dotoriile din lipsă de bani dar sunt şi dintre cei ce uită că au datorii. Aproape 60% dintre datornici sunt bărbaţi şi 40% - femei. Majoritatea răuplatnici sunt cei cu studii superioare, în special juridice.

Debitorii din agricultură sting datoria şi cu materie primă

La altă companie de recuperare Colect Capital Grup, etapele de colectare a datoriilor nu diferă cu mult însă aici se merge de regulă pe înţelegerea amiabilă dintre debitor şi client. După cum afirmă Maria Canişev, director adjunct Colect Capital Grup, majoritatea cazurilor se finalizează cu o tranzacţie. „Am avut chiar unele cazuri când am investit în afacerea debitorului care a reuşit să o dezvolte astfel încât clientul să reuşească să îşi recupereze datoria iar noi investiţiile”, susţine ea.
„Avem debitori din domeniul agriculturii care sunt gata să stingă datoria şi în schimbul materiei prime. Numărul mare de creanţe din acest domeniu este cauzat în primul rând de riscurile mari”, e de părere directorul adjunct al Colect Capital Grup. Leasing-ul se numără printre principalele surse ale creanţelor din portofoliul companiei.
Costurile pentru recuperarea datoriilor diferă de la 3 la15%, în funcţie de volumul datoriei sau de specificul dosarului. În Republica Moldova există peste 15 companii de recuperare a creanţelor. În general mecanismul de colectare este identic. Costurile însă diferă de la o firmă la alta.

Agricultorii, vinificatorii şi micii antreprenori au cele mai multe datorii faţă de creditori, din cauza probleme legate de pierderea pieţelor de desfacere şi incapacităţii de a face faţă dobânzilor mari la credite. Specialiştii în recuperarea datoriilor spun că de cele mai multe ori nu sunt calculate corect riscurile.
* Pe fundalul recesiunii financiare la Incasso s-a înmulţit numărul creanţelor agenţilor econmici, dar şi a persoanelor fizice
* În Republica Moldova lipseşte cultura de plată a populaţiei
* Aproape 60% dintre datornici sunt bărbaţi, iar 40% sunt femei

„Dacă e să luăm după sumele datorate, cei mai mari datornici sunt vinificatorii şi producătorii agricoli. Cei mai mulţi sunt însă reprezentanţii business-ului mic şi mijlociu. Chiar dacă au probleme financiare, vinificatorii au marfă adică vinul şi, astfel, o parte din ei închid datoria cu marfă. Unele companii vinicole au şi ele debitori, iar noi preluăm datoria datornicului nostru”, explică Radu Balan, director executiv al companiei de recuperare Imperialex.
Potrivit acestuia există şi fondatori interesaţi de falimentul afacerii. Aceştia împrumută bani de la companie pe care mai apoi uită sau, pur şi simplu, refuză să-i returneze. Astfel, afacerea este pusă pe butuci, iar până la urmă creanţa poate fi recuperată totuşi doar de la fondatori.
Dacă un datornic nu are nici proprietate cu care să se poată răsplăti şi nici bani, atunci recuperatorul poate să ceară restricţionarea eliberării paşaportului de străinătate pentru datornicii persoane fizice sau pentru fondatorii companiei datornice pentru ca aceştia să nu poată ieşi din ţară. În cazul persoanelor juridice deseori unica soluţie este falimentul pentru ca ulterior afacerea să fie vândută şi să fie recuperaţi banii.
Potrivit directorului Imperialex, persoanele fizice au cele mai multe datorii faţă de companiile de leasing. Surprinzător, în cazul creditelor imobiliare există cei mai puţini datornici acest fapt datorându-se calculării mai bune a riscurilor.
„Se întâmplă uneori că pentru o datorie de 1000 de lei persoana este obligată să achite în final şi 3000, şi 4000 de lei”, precizează Balan. Pentru recuperarea datoriei, clientul achită doar taxa de stat în judecată. Onorariul companiei este compus din penalitatea şi dobânda de întârziere.

De Victor URSU
MAGAZIN ECONOMIC „ECONOMIST” www.eco.md

[b]INCASO este o companie cu capital European, specializata in colectarea si recuperarea datoriilor. Profesionalismul INCASO are la baza experienta de 15 ani a companiei Julianus (Julianus Inkasso) - compania cu capital estonian, lider in tarile baltice in colectarea si recuperarea datoriilor.
INCASO ofera servicii de colectare a datoriilor si are misiunea de a imbunatati cultura platilor si a activitatii economice a persoaelor fizice si juridice din Moldova.

"INCASO" SRL
mun. Chisinau, str. Hincesti, 138/1, MD 2070
c.f.. 1009600029036
cod TVA 0207542
Tel: +373 22 286130
Fax: +373 22 288948
E-mail info@incaso.md
WWW.INCASO.MD[/b]