Nume
Parola
Vizualizări: 7358
IDIS „Viitorul” a finalizat un raport de monitorizare a fondurilor virate până în 2009 în Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate
22 Iunie 2010 — IDIS „Viitorul” a finalizat un raport de monitorizare finanţării de care a beneficiat Republica Moldova până în 2009, prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate. Raportul a fost scris de experţii IDIS Igor Munteanu, Olesea Cruc şi Ghenadie Mocanu, în cadrul unui proiect finanţat de Iniţiativa pentru Guvernare Locală şi Reformă a Serviciilor Publice a Institutului pentru o Societate Deschisă (LGI/OSI).

Concluziile raportului au fost fundamentate atât pe analiza datelor oficiale, cât şi pe opiniile colectate de la reprezentanţi ai ministerelor şi agenţiilor de stat, organizaţiilor non-guvernamentale, dar şi ai Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Raportul constată că a monitoriza fondurile de care a beneficiat Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate este o „misiune dificilă” din cauza lipsei unor informaţii care ar trebui să fie publice, dar şi a comunicării defectuoase dintre ministere şi agenţii.

Autorii recomandă autorităţilor să stabilească mecanisme mai eficiente de comunicare şi consultare cu societatea civilă. Comunicarea trebuie să poarte un caracter periodic, şi nu unul ocazional. Guvernul trebuie să se angajeze în mod efectiv la fortificarea capacităţilor agenţiilor aflate în grija sa, asigurându-se că funcţionarii publici ştiu să gestioneze şi să monitorizeze asistenţa externă, mai sugerează raportul. Totodată, e nevoie de o reformare din temelie a sistemului actual de achiziţii publice, care să excludă din start orice supapă pentru conflictul de interese şi abuzul în serviciu. Or, anume aceste lacune sunt des menţionate de oficialii europeni, subliniază autorii.

La rândul său, Comisia Europeană ar trebui să construiască un instrumente credibil de monitorizare a asistenţei pe care o oferă Republicii Moldova prin politicii sale de vecinătate, pentru a se asigura că fondurile îşi urmează destinaţia pentru care au fost destinate.

Rapoarte pe ţară similare au fost făcute şi în alte ţări vizate de Politica Europeană de Vecinătate, Ucraina, Georgia şi Azerdbaijan.