Nume
Parola
Vizualizări: 4418
Conferința „Sinergie pentru Dezvoltare Urbană”: Revitalizarea Urbană în ultimii trei ani, rezultate și lecții învățate
Chișinău, 6 Decembrie 2019 — Ziua de 5 decembrie a.c. a marcat încheierea unei noi etape în Revitalizarea Urbană prin Conferința „Sinergie pentru Dezvoltare Urbană”. Acest eveniment a adunat reprezentanți ai celor 16 orașe implicate în proces, partenerii polonezi, partenerii naționali și regionali și parteneri de dezvoltare, pentru a discuta rezultatele și lecțiile învățate în ultimii trei ani de proiect, implementat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polone.

Prezentările și panelurile de discuții au analizat inițiativele create în orașele implicate, impactul lor asupra comunităților locale, planurile de viitor pentru dezvoltarea zonelor urbane și colaborările la nivel național și regional.

„Vorbim despre o muncă comună a oamenilor din mai multe domenii - administrație, societate civilă, mediul de afaceri. Noi toți trebuie să discutăm și identificăm nevoile noastre și să încercăm să atingem scopurile pe care noi împreună le-am stabilit și pus pe hârtie. Vorbim despre o muncă comună”, a menționat în discursul său Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Excelența Sa Bartłomiej Zdaniuk. „Trebuie să muncim și mai mult ca să elaborăm o viziune a orașelor noastre și ce putem face pentru a o îndeplini”, adaugă diplomatul, menționând că procesul a învățat echipa de implementare și actorii implicați în proces mai multe lucruri - că e posibil de făcut lucruri mari cu resurse mici, că mereu trebuie să muncim la limita posibilităților noastre și că trebuie să mergem înainte, să gândim o viziune la nivel central și regional.

Tomasz Horbowski, directorul Solidarity Fund PL în Moldova, a menționat despre importanța noțiunii de „bun comun” în procesul de revitalizare. „Am convingerea că dezvoltarea este un proces continuu - noi mai mereu trebuie să reflectăm munca executată și să gândim următorii noștri pași. Suntem foarte fericiți că am avut această experiență comună”, a menționat directorul Solidarity Fund PL în Moldova, mulțumind partenerilor din MADRM și Ministerul din Polonia, partenerilor regionali și orașelor implicate în proces, dar și echipei de lucru. „Noi suntem mereu deschiși pentru schimb de experiență și crearea sinergiei”, a adăugat Tomasz Horbowski.

Orașele participante în proces au analizat, în cadrul evenimentului, activitățile realizate în 2018 și 2019. Reprezentanții orașelor și municipiilor au specificat importanța implicării comunității locale la toate etapele procesului de revitalizare urbană, au ilustrat inițiativele realizate la nivelul zonelor urbane prin poze și videouri.

Evenimentul a fost extrem de activ, invitându-i la discuții deschise pe toți oaspeții din sală, ca să vorbească despre aplicarea experienței poloneze la nivel de țară, experiența responsabililor de revitalizare urbană din orașele Republicii Moldova, dar și beneficiarilor direcți și indirecți ai proiectului, trendurile globale și aplicabilitatea acestora în Republica Moldova.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

www.solidarityfund.md