Nume
Parola
Vizualizări: 3895
Antreprenorii din nordul Moldovei, interesați de bunele practici în domeniul antreprenoriatului rural din Estonia
Bălți, 6 Septembrie 2019 — O delegație din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a participat, în perioada 20-24 august a.c., la o vizită de studiu în orașul Tartu, Estonia, unde a făcut schimb de experiență și bune practici în domeniul antreprenoriatului rural. Din componența delegației au făcut parte zece participanți de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, antreprenori și reprezentanți ai organizațiilor ce sprijină activitatea antreprenorilor din nordul Moldovei.

În cadrul vizitei în Estonia, reprezentanții Universității Estoniene de Științe ale Mediului (UEȘM) au prezentat delegației din nordul Moldovei activitățile generale ale instituției, structura organizatorică, numărul de studenți internaționali, inclusiv din Republica Moldova, proiectele recent finisate și cele în implementare. În context, Silvia Dragomir, reprezentantă a MADRM, a prezentat Programul regional sectorial în domeniul infrastructurii de suport în afaceri, descriind astfel acțiunile din sfera antreprenoriatului din Republica Moldova. Totodată, delegația moldovenească a vizitat și Centrul de Cercetări Horticole Polli, care aparține UEȘM. Centrul oferă servicii de cercetare și dezvoltare a produsului pentru antreprenori, fiind dotat cu echipamente performante de studiere a structurii biochimice a produselor la scară mică. Precizăm că UEȘM este una dintre cele mai importante 100 de universități din lume în domeniul agriculturii și silviculturii, clasată pe locul 51 din 100.

Delegația din Moldova a mai vizitat două ferme care oferă diverse produse lactate: Viinamärdi (brânzeturi și cașcavaluri din lapte de oaie și vaci) și ferma organică Pajumäe (diverse produse lactate din lapte de vaci). La cele două ferme se întâlnesc toate elementele lanțului valoric, de la producerea laptelui până la procesare, antreprenorii fiind responsabili în întergime de calitatea produsului finit. Potrivit antreprenorilor estonieni, avantajul producătorilor mici este timpul redus pentru dezvoltarea unui produs unic și testarea acestuia, iar diferența dintre cele două ferme este spectrul de produse oferit.

De asemenea, cei zece reprezentanți ai delegației din nordul Moldovei au vizitat compania de plante și ceaiuri Süvahavva, unde au făcut cunoștință cu inovațiile în domeniul producerii și prelucrării fructelor și pomușoarelor în cadrul Școlii de Horticultură din Räpina și AranFarming. În timp ce compania Süvahavva este una de tip tradițional, Școala de Horticultură din Räpina și AranFarming implementează cu succes metodele inovaționale precum liofilizarea și sublimarea fructelor și pomușoarelor, metode utilizate pentru păstrarea mai eficientă a acestora (cca 90-95% din vitamine menținându-se). Având în vedere că din componența delegației din țara noastră au făcut parte producătorii de fructe și pomușoare, dar și instituții care oferă suport antreprenorilor din regiune, acest schimb de experiență a fost unul imperios pentru dezvoltarea afacerilor din Regiunea de Dezvoltare Nord.

„În prezent, dezvoltarea unui produs nou este practic imposibilă fără abordarea acestui subiect prin prisma avansărilor tehnologice și metodelor inovaționale de creștere și procesare a materiei prime. În acest sens, schimbul de experiență cu antreprenorii care deja utilizează noile tehnologii impulsionează antreprenorii regionali să fie într-o permanentă căutare de idei și surse pentru diversificarea produselor oferite”, se spune într-un raport elaborat de către specialiștii din cadrul ADR Nord care au participat la vizita de studiu în Estonia.

Vizita de studiu în Estonia a fost organizată de Universitatea Estoniană de Științe ale Mediului în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord, în cadrul proiectului „Ciclul de manuale pentru antreprenori și tinerii moldoveni din mediul rural. Manualul 3 - «Dezvoltarea produsului și marketing»”.

www.adrnord.md