Nume
Parola
Vizualizări: 6157
15 antreprenori din Găgăuzia și Taraclia au obținut fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor
10 Martie 2017 — 15 antreprenori au obținut granturi de până la 18.400 euro din partea Uniunii Europene pentru crearea noilor afaceri și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM-uri) în UTA Găgăuzia și Taraclia. Aceștia au fost selectați dintre cei 76 de întreprinzători care au depus cereri de finanțare în prima rundă a concursului de granturi organizat de programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Pe lângă sprijinul financiar nerambursabil, antreprenorii selectați vor beneficia de asistență tehnică și consultanță pentru dezvoltarea afacerilor, pe parcursul unui an. Astfel, cu ajutorul Uniunii Europene antreprenorii din Găgăuzia și Taraclia vor dezvolta afaceri în mai multe domenii, cum ar fi agricultură, producție, zootehnie și servicii. Proiectele câștigătoare prevăd, printre altele, producerea uleiului din semințe de struguri, fabricarea brânzeturilor din lapte de capră, producerea și comercializarea produselor apicole, dezvoltarea unei pensiuni agroturistice. Printre ideile de afaceri selectate se mai regăsesc și creșterea legumelor în solarii, ambalarea și păstrarea fructelor, fabricarea produselor de panificație, producerea materialelor textile sau a obiectelor din metal. Aproximativ 90 de locuri noi de muncă vor fi înființate cu ajutorul acestor afaceri, iar pe piața autohtonă vor apărea noi mărfuri și servicii de calitate.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Pirkka Tapiola a menționat la ceremonia de înmânare a certificatelor de grant: "Dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii este un factor cheie pentru creșterea economică, deoarece IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei țării. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană oferă asistență permanentă pentru acest sector".

Ana Statova din satul Congaz, raionul Comrat, este unul dintre cei 15 câștigători ai concursului de granturi. Deține un restaurant în localitatea de baștină și a decis să investească în turism, pentru că, zice ea, este o nișă cu mare potențial, însă total neexplorată în regiune. “Îmi doream demult să dezvolt o pensiune turistică în stil național, însă nu aveam banii necesari pentru asta și nici n-aș fi putut să-i adun vreodată. Acum, cu ajutorul Uniunii Europene, voi face localitatea noastră mai atractivă pentru turiști și voi crea vreo 14 locuri noi de muncă pentru localnici”, spune antreprenoarea.

“Prin susținerea acestor inițiative antreprenoriale ne dorim să răspundem la cele mai stringente necesități ale femeilor și bărbaților din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: de a avea un loc de muncă decent și condiții îmbunătățite de viață la ei acasă. Suntem siguri că afacerile care vor fi dezvoltate pe parcursul acestui an vor deveni durabile și profitabile și vor inspira și alți oameni să le urmeze exemplul”, a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a ONU și Reprezentantă Permanentă PNUD în Republica Moldova, la evenimentul de decernare a certificatelor de grant.

La 1 martie curent a fost demarată o nouă etapă a concursului de granturi oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului SARD. Propunerile de proiect pot fi depuse până pe 2 mai, completând formularul de aplicare disponibil aici. Câștigătorii vor obține finanțări de până la 18 400 de euro, bani nerambursabili.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente de bază ale programului SARD. Acesta mai desfășoară activități pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și Taraclia. Finanțat de Uniunea Europeană cu 6.5 milioane de Euro, și implementat de PNUD, programul SARD își propune astfel să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Natalia Costaș, consultantă națională în comunicare, programul SARD, Tel.: 069 22 11 41; E-mail: natalia.costas@undp.org