Nume
Parola
Vizualizări: 3552
ADR Sud și Academia de Științe a Moldovei își intensifică colaborarea
Cimişlia, 6 Iunie 2014 — În baza Memorandumului de colaborare semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Academia de Științe a Republicii Moldova, a fost organizată o masă rotundă privind promovarea realizării șiințifice în cadrul Agențiilor de Dezvoltare Regională din Moldova.
La reuniune au participat specialiști ai ADR Sud, reprezentanți ai Consililor Raionale Leova și Cimișlia, primăriei Cimișlia.
În debutul evenimentului , Valentin Crîșmaru, reprezentant al Institutului de Ecologie și Geografie (IEG) în cadrul Academiei de Științe din Moldova, a declarat că "e timpul să îmbinăm știința și practica , mai ales că instituțiile de dezvoltare regională și-au extins activitatea, astfel ca ceea ce le poate oferi mediul academic să fie utilizat cu succes în activitatea lor".
Reprezentanții IEG au prezentat atlasele regionale ca rezultat și sursă a cercetărilor minuțioase, care reflectă detaliat situația din teritoriu. Mai ales că pentru crearea unui atlas regional se studiază o multitudine de surse. Un atlas regional conține cele mai variate informații, pornind de la harta fizică și terminînd cu componența etnică și religioasă. O componentă importantă a atlasului prezentat, a fost harta calității apei potabile, foarte utilă pentru Regiunea Sud.
În cadrul evenimentului, a fost prezentat atlasul regional elaborat pentru UTA Găgăuzia, situată în zona de sud a Republicii Moldova, cu un specific etno-social .
Au mai fost abordate subiecte ce țin de posibilitatea ADR Sud de a implementa tehnologia SIG (informare geospațială), în scopul menținerii, administrării și analizei datelor cu caracter spațial, precum și necesitatea elaborării pașaportului socio-uman al localităților, ca reper al dezvoltării regionale.
Participanții s-au declarat interesați de posibilitatea elaborării unui asemenea atlas și pentru Regiunea de Dezvoltare Sud, de veridicitatea datelor expuse, precum și durata elaborării unui atlas similar.