Nume
Parola
Vizualizări: 3624
În Regiunea Sud a avut loc prima ședință de lucru privind susținerea sectorului privat
Cahul, 26 Mai 2014 — Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), prin realizarea proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale și-au propus susținerea reprezentanților sectorului privat, prin implementarea sub-componentei "Acordarea suportului complementar sectorului privat". Astfel, în incinta Camerei de Comerț și Industrie filiala Cahul, s-a desfășurat prima ședință a grupului regional de lucru.
În debutul evenimentului, directorul ADR Sud dna Maria Culeșov, a menționat că "deoarece susținerea sectorului privat este una din prioritățile dezvoltării regionale, sîntem dispuși să acordăm suportul necesar și consultanță tuturor agenților economici din Regiune interesați. Este oportună și binevenită această inițiativă, mai ales că va lichida și unele lacune legate de procedurile de achiziții publice."
Reprezentantul MDRC și membru al grupului național de lucru, dnul Dorin Andros, a declarat că "prin apropierea accelerată de Uniunea Europeană, urmează să ajustăm toate aspectele și mai ales domeniul achizițiilor publice la rigorile UE".
În cadrul ședinței a fost descrisă succint sub-componenta "Acordarea suportului complementar sectorului privat", a fost prezentată componența grupului regional de lucru, regulamentul și planul lui de activitate. Au fost dezbătute subiecte legate de componența grupului regional de lucru, data și locul desfășurării ședințelor ulterioare.
Volker Stötzer, expert pe termen lung în cadrul companiei SEQUA (COMITETUL DE EST AL ECONOMIEI GERMANE), și-a arătat disponibilitatea de a implementa experiența Germaniei în baza situației reale din Republica Moldova, organizînd seminare de informare și instruire, cu participarea experților în domeniu.
În a doua jumătate a zilei, a avut loc o masă rotundă cu participarea antreprenorilor din Regiunea de Dezvoltare Sud. În cadrul activității, directorul ADR Sud a prezentat politica de dezvoltare regională din țară și din Regiune, proiectele de dezvoltare regională, realizate în Regiunea Sud.
Totodată, antreprenorii prezenți s-au arătat interesați de posibilitatea de a participa la achizițiile publice desfășurate în întreaga Regiune, precum și aspectele ce țin de regulamentul desfășurării procedurilor de achiziții publice. După mai multe dezbateri, antreprenorii au propus modificarea legislației privind achizițiile publice, intensificarea transparenței în acest proces, precum și instruirea APL de nivelul I în procedura achizițiilor publice.
Următoarea reuniune a grupului regional de lucru pe sub-componenta "Acordarea suportului complementar sectorului privat" va avea loc în luna septembrie, conform regulamentului de activitate aprobat, care prevede că ședințele vor avea loc trimestrial .