Nume
Parola
Vizualizări: 4294
SĂ RUPEM LANŢURILE TORTURII!
Chişinău, 26 Iunie 2013 — Tortura în Penitenciare = 15 cauze pierdute de RM la CtEDO, din 2005 până în prezent.

13 din aceste dosare vizează deţinuţi din Penitenciarul nr.13.

De Ziua Internaţională pentru Susţinerea Victimelor Torturii, Amnesty International Moldova a cerut, O DATĂ ÎN PLUS, autorităţilor din Republica Moldova să-şi o¬noreze angajamentele internaţionale cu privire la prevenirea torturii, tratamentelor inumane şi degradante.

Republica Moldova a pierdut la CtEDO, în total, 62 de dosare pe cazuri de tortură şi tratamente inumane sau degradante şi a fost obligată să plătească circa 13 mln de lei sub formă de despăgubiri. În 15 hotărâri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat violarea art. 3 CEDO, cu referire la condiţiile proaste de detenţie din penitenciare. 13 dintre acestea se referă la condiţiile de detenţie din Penitenciarul nr. 13. Alte circa 200 de dosare privind alegaţii de tortură şi rele tratamente sunt pe lista de aşteptare la Curtea Europeană.

Reprezentanţii Amnesty International Moldova au înconjurat penitenciarul nr.13 din Chişinău, cu lanţuri improvizate, pentru a-şi exprima indignarea faţă de condiţiile inumane de detenţie din penitenciarele din Moldova şi în special, din Penitenciarul nr.13.

În cele mai multe dosare, condiţiile de detenţie au fost criticate din cauza supraaglomerării celulelor, hranei şi luminii insuficiente, infectării celulelor cu paraziţi şi rozătoare, lipsei lenjeriei de pat, deconectării periodice a apei şi electricităţii, fumatului pasiv, neseparării grupului sanitar de restul camerei şi imposibilităţii de a face duş suficient de des etc.

Activiştii AIM au cerut autorităţilor să excludă orice tip de tratament inuman şi degradant şi să combată aceste practici ruşinoase pentru un stat european.

Cristina PERETEATCU, Director Executiv, AIM: “Penitenciarul nr. 13 este de mulţi ani celula ruşinii şi a torturii plasată chiar în centrul capitalei unui stat, autorităţile căruia afirmă că Drepturile Omului sunt respectate suficient..!? Ministerul Justiţiei şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare trebuie să înţeleagă un lucru – cei care îşi ispăşesc pedeapsa pentru anumite infracţiuni sunt Oameni, care ulterior trebuie integraţi în societate. „Educând” aceste persoane prin tratamente inumane şi tortură nu fac altceva decât să sporească numărul de condamnări ale RM la CtEDO, dar şi să demonstreze că sistemul în continuare este plin de mucegai şi este neputincios când vine vorba de respectarea Drepturilor Omului. Avem de-a face cu un penitenciar în care cultura relelor tratamente este atât de tare înrădăcinată, încât nu ne rămâne decât sa cerem ca acesta să fie închis!
Tot astăzi, Amnesty International va înmâna Procuraturii Generale, Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei o petiţie cu privire la finalizarea cât mai promptă, obiectivă şi echitabilă a dosarului privind maltratările din 7 aprilie 2009. Amintim că în acest an expiră termenul de prescripţie pentru intentarea dosarelor în privinţa torţionarilor din aprilie 2009, când peste 600 de persoane au fost torturate şi doar 61 de dosare au ajuns în judecată.

Cristina PERETEATCU a mai menţionat că „dosarul 7 Aprilie este în vizorul nostru şi solicităm, mai mult decât respectuos, aplicarea legii. Autorităţile trebuie să ne convingă că trăim într-un stat de drept şi că există voinţă pentru a demonstra că supremaţia legii nu este un lucru declarativ, ci unul palpabil.”

Informaţii suplimentare

Ziua internațională a ONU pentru susţinerea victimelor torturii se marchează la data de 26 iunie, începând cu anul 1997, în memoria Convenţiei ONU împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, ce a intrat în vigoare în 1987. În conformitate cu legislaţia internaţională, s-a impus o interdicţie absolută asupra aplicării torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane şi degradante. Republica Moldova s-a alăturat Convenţiei în anul 1995, iar în 2006 Parlamentul a ratificat Protocolul opţional al acestui tratat. Monitorizarea respectării prevederilor Convenţiei este efectuată de Comitetul ONU împotriva torturii. Ultima vizită a reprezentanţilor acestuia în Republica Moldova, a avut loc în 2010, după ceea ce a fost publicat un raport în acest sens, care a subliniat importanţa eradicării torturii. De asemenea, problema torturii a fost semnalată în rapoartele Amnesty International pentru Moldova din 2007 şi 2009, precum şi în rapoartele anuale Amnesty International din mai mulţi ani, inclusiv şi din anul acesta.