Nume
Parola
Vizualizări: 5091
Elevi din trei şcoli din Republica Moldova participă la competiţia internaţională „Şcoli Europene pentru o planetă vie”, organizată de WWF şi Fundaţia ERSTE
Chişinău, 27 Octombrie 2011 — Săptămâna trecută trei echipe de elevi şi profesori din Moldova au luat parte, în Austria, la evenimentul de lansare a celei de-a patra etape a proiectului internaţional „Şcoli europene pentru o planetă vie”, realizat de WWF, în parteneriat cu Fundaţia ERSTE. Timp de o săptămână, 33 de echipe formate din elevi şi profesori din Republica Moldova şi din alte 8 ţări europene au luat parte la o sesiune de pregătire pentru elevi şi profesori, într-o locaţie din sud-estul Vienei.

Pănă la sfârşitul anului şcolar elevii vor implementa proiecte dedicate conservării naturii, abordând una din temele propuse de organizatori: „Amprenta ecologică” şi „Dunărea”, urmând ca cele mai bune proiecte să fie premiate în cadrul unei ceremonii de premiere care va avea loc în iunie 2012 în România. Premiul va consta în participarea la o tabără în mijlocul naturii în România.

„Pentru al patrulea an consecutiv proiectul „Şcoli Europene pentru o planetă vie” pune în legătură elevi iubitori de natură şi profesori din diferite ţări şi culturi”, a spus Barbara Tauscher, coordonatorul programului de educaţie ecologică din cadrul WWF Austria. „Aşteptăm cu nerăbdare noile idei pe care copiii le vor pune în aplicare pe parcursul acestui an şcolar”.

33 de echipe de elevi şi profesori din România, Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina au participat, timp de o săptămână, la evenimentul de lansare a noii etape a proiectului, care a avut loc în parcul naţional Illmitz din regiunea Seewinkel, Austria. Republica noastră a fost reprezentată de trei echipe, formate din câte un profesor şi un elev provenind din trei şcoli: Liceul Teoretic „V.Suhomlinski” din Edineţ, Liceul "Mitropolit Nestor Vornicescu" din Lozova, raionul Straşeni şi Liceul Teoretic Gordineşti din raionul Edineţ.

Prin workshopuri şi activităţi în aer liber, experţii WWF au prezentat elevilor cu vârste de la 12 la 17 ani, precum şi profesorilor, cele două teme ale concursului: “Dunărea - linia vieţii Europei” şi „Amprenta ecologică - Efecte globale ale consumului”. “Principalul punct pe care ne-am axat pe parcursul aceastei ediţii a fost spiritul civic activ”, a mai declarat Barbara Tauscher. „Dorim să le arătăm copiilor că au posibilitatea de a se implica, de a-şi exprima opinia în public şi de a-i motiva şi pe alţii să acţioneze. Rolul profesorilor este doar acela de a-i coordona pe copii, ideile de proiecte şi implementarea lor aparţinând în totalitate copiilor. În decursul ultimilor trei ani şcolari, în cadrul proiectului au fost întreprinse activităţi extrem de interesante, precum acţiuni de reciclare realizate în colaborare cu primăriile, expoziţii, piese de teatru, precum şi campanii de tipul „elevii îi învaţă pe elevi”.

Evoluţia proiectelor de conservare a naturii poate fi urmărită prin intermediul unui blog accesibil publicului larg: http://schools.foralivingplanet.eu. Aici elevii vor ţine jurnale de proiect, vor posta fotografii şi filmuleţe şi vor împărtăşi din experienţe. Elevii, profesorii şi orice alte persoane interesate ce vizitează blogul pot posta comentarii despre fiecare activitate din proiect.

“Fundaţia ERSTE sprijină programul „Şcoli Europene pentru o Planetă Vie” adăugând, astfel, o importantă iniţiativă ecologică la propriile proiecte de educaţie derulate în Europa centrală şi de sud-est” a declarat Boris Marte, membru al Boardului Fundaţiei ERSTE. „A sprijini proiectele educaţionale înseamnă a trata cu seriozitate viitorul Europei. Posibilitatea de a-şi împărtăşi interesul pentru problemele ecologice în cadrul unui proiect internaţional reprezintă o experienţă remarcabilă atât pentru elevi, cât şi pentru profesori”.

Proiectul de educaţie ecologică „Şcoli Europene pentru o Planetă Vie” a fost organizat pentru prima dată în anul şcolar 2008/2009. Până în prezent, 85 de clase din 11 ţări europene s-au implicat în proiect, aproximativ 2000 elevi cu vârste de la 12 la 17 ani implementând, astfel, proiecte de protecţie a mediului.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm vizitaţi blogul http://schools.foralivingplanet.eu

Contact:
Lisa Simon, Ofiţer de presă WWF Austria, Tel.: +43-1-488 17 215, mobil: +43 676 83 488 215, e-mail: lisa.simon@wwf.at
Maribel Königer, Fundaţia ERSTE Foundation, Tel.: +43-50100-15453, mobil +43-50100-615453, e-mail: maribel.koeniger@erstestiftung.org
Ioana Beţieanu, Specialist Comunicare WWF România, mobil 0730 098 716, email: ibetieanu@wwfdcp.ro
Tudor Stefan, Coordonator PR ERSTE in Moldova, tustefan@gmail.com, mob. 069143488


WWF
Organizaţia World Wide Fund for Nature (WWF) este una din cele mai mari şi mai eficiente organizaţii internaţionale mondiale independente care derulează proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de susţinători în toată lumea şi o reţea activă în peste 100 de ţări. Misiunea WWF este aceea de a opri degradarea mediului natural şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, prin:
• conservarea diversităţii biologice
• promovarea consumului resurselor naturale regenerabile
• promovarea reducerii poluării şi a consumului în exces.
Mai multe informaţii sunt disponibile la adresa: www.wwf.ro.


Fundaţia ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este unul din acţionarii Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org