Nume
Parola
Vizualizări: 4817
Seminare de instruire pentru medicii epidemiologi și consilierii din cadrul cabinetelor de consiliere și testare voluntară (CTV)
Chisinau, 2 Septembrie 2011 — Circa 140 medici epidemiologi, medici-laboranți și consilieri ai cabinetelor de consiliere și testare voluntară (CTV) la infecția HIV și hepatitele virale B și C de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea de est a țării, participă în perioada august-septembrie curent la cursuri de instruire și ateliere de lucru la tema: „Îmbunătățirea calității diagnosticului de laborator al infecției HIV/SIDA, hepatitelor virale B și C, managementului consilierii și testării voluntare la marcherii virusului HIV și hepatitelor virale B și C”.

Potrivit dlui Iurie Climașevschi, coordonator în cadrul proiectului (Centrul PAS), scopul acestor seminare este de a spori implicarea fiecărui serviciu medical în profilaxia infecției HIV și a hepatitelor virale B și C în Republica Moldova. Odată cu dezvoltarea rețelei naționale de cabinete de consiliere și testare voluntară, în jurul acestora au fost instituite comisii multidisciplinare, care includ în componența lor reprezentanți ai tuturor structurilor medicale (și nemedicale) din teritoriu, ce au o implicare directă la sporirea accesului poplației la serviciile de consiliere și testare voluntară. Îmbunătățirea nivelului de conlucrare între serviciile sistemului de sănătate (narcologie, dermatovenerologie, epidemiologie, ftiziatrie etc.), dar serviciul de asistență socială (care sunt membri ai acestor echipe multidisciplinare în unele raioane) va contribui la identificarea mai eficientă a problemelor și la popularizarea serviciului de consiliere în rândul populației.

Iată unele opinii ale participanților la aceste seminare de instruire:

Maria Guja, asistent medical, CTV, IMSP SR Șoldănești
Sunt o începătoare în domeniul consilierii și de aceasta orice informație nouă, orice schimb de opinii cu colegii, în special cu cei care au mai multă experiență sunt foarte importante pentru mine. Din observațiile de până acum pot spune că persoanele care ni se adresează la cabinet încă nu conștientizează pe deplin problematica maladiei HIV/SIDA. Majoritatea se consideră sănătoși când se prezintă la ședința de pre-testare și abia la obținerea rezultatului (ședința post-test) au unele emoții.

Petru Niculică, consilier CTV, IMSP SR Briceni
Scopul cabinetelor de consiliere și testare este de a face o evaluare a riscurilor privind infectarea cu HIV și hepatitele virale B și C în rândul populației, de a informa beneficiarii cabinetelor care sunt aceste riscuri, de a-i ajuta să le preîntâmpine și să le excludă din viața lor pe viitor. În acest sens, în raionul nostru se efectuează multe activități de profilaxie. Ne bucurăm că raionul Briceni are cel mai mic nivel de prevalență a infecției HIV din țară. Aceasta se datorează conlucrării bune pe care o avem cu specialiștii diferitor servicii medicale, aspect pe care dorim să-l îmbunătățim în continuare, pentru a cuprinde cu testarea toate persoanele din grupurile vulnerabile ale populației din raionul nostru.

Mariana Viziru, consilier CTV, IMSP SR Ungheni
În anul 2008, când a fost deschis cabinetul de consiliere și testare voluntară la Ungheni, pe zi deserveam 1-3 persoane. Rolul echipei multidisciplinare, creată pe lângă cabinetul nostru, a avut o mare contribuție în mediatizarea serviciilor de consiliere și testare la HIV și hepatitele virale B și C și la sporirea accesului populației la astfel de servicii. În ultimul timp am ajuns să consiliem circa 350 persoane pe lună.

Svetlana Doltu, Direcția medicală, Departamentul Instituții Penitenciare
Acest seminar îl consider important pentru activitatea cotidiană a fiecărui medic din sistemul penitenciar. Deținuții fac parte din grupurile vulnerabile ale populației și circa 60 la sută dintre ei ar necesita servicii de consiliere pentru depistarea diferitor maladii: HIV/SIDA, hepatite, boli sexual-transmisibile. În procesul de consiliere putem acorda mai multe servicii, inclusiv asistență psihologică.
În sistemul penitenciar, la moment, funcționează 6 cabinete de consiliere. Încercăm să identificăm posibilități de a ne extinde în toate penitenciarele.

Instruirile sunt organizate în cadrul proiectului „Prevenirea hepatitelor B şi C în Moldova”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) cu suportul Fondului pentru Dezvoltare Socială al Japoniei, prin intermediul oficiului Băncii Mondiale în Moldova.

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS)
tel. 22 63 43, www.pas.md