Nume
Parola
Vizualizări: 5494
Ministerul Sănătăţii va spori vigilenţa faţă de tuberculoză
Chisinau, 25 Martie 2011 — Ministerul Sănătății va mări vigilența faţă de tuberculoză, solicitând tuturor serviciilor medicale antrenate în controlul acestei maladii infecțioase (asistența medicală primară, asistența medicală de ambulator și spitalicească), dar și responsabililor de la Programul național de control al tuberculozei să raporteze zilnic despre înregistrarea fiecărui caz nou de tuberculoză în Republica Moldova, - declarația aparține viceministrului Sănătăţii Viorel Soltan în cadrul Conferinței naționale „Sporirea rolului comunității în controlul tuberculozei în Republica Moldova", ce s-a desfășurat la Chişinău cu ocazia Zilei Mondiale de combatere a tuberculozei.

Trecerea la acest sistem de alertă este determinată de situația epidemiologică alarmantă din domeniul tuberculozei, ce plasează Republica Moldova pe locul trei în Europa după incidența tuberculozei (113,2 cazuri înregistrate la 100 mii locuitori pe parcursul anului 2010) și pe locul doi printre 27 țări cu povara înaltă a tuberculozei cu rezistență la preparatele antituberculoase (TB MDR).

În raportul său, dl Andrei Usatâi, Ministrul Sănătății s-a referit la principalele aspecte medicale, sociale și economice ale tuberculozei, reiterând necesitatea unor eforturi sporite la nivel de prevenire, depistare, tratament, supraveghere, susținere socială, vaccinare, informare, dar şi de schimbare a atitudinii şi implicare activă a tuturor partenerilor (lucrătorilor medicali și sociali, autorităților publice și locale, sectorului civil, comunității, în general) în combaterea tuberculozei.

În context, dl viceministru al Sănătății Viorel Soltan, a scos în evidenţă dramatismul problemelor legate de tuberculoză în Republica Moldova, aducând la cunoştinţa participanţilor la conferinţă mai multe cifre relevante, care nu au lăsat loc pentru alte comentarii. Astfel, potrivit ultimelor statistici, succesul tratamentului pacienţilor de tuberculoză în Republica Moldova este de 54%, indicatorul OMS la acest capitol fiid de 85%. Acest indice este destul de mic și s-ar egala cu rata succesului în tratamentul tuberculozei din Italia (anul 1937), când, pentru prima dată, graţie organizării unor condiţii de supraveghere medicale mai bune, succesul tratamentului a fost de 50 la sută și aceasta în condițiile în care în lume încă nu erau descoperite medicamentele antituberculoase pentru tratamentul bacilului Koch. Este de neexplicat această situaţie astăzi, când în ţară există toate condiţiile necesare pentru controlul infecţiei tuberculoase (resurse umane şi financiare, medicamente gratuite, echipament performant de diagnosticare, strategii şi politici de sănătate la nivel naţional, regional şi internaţional). Este dezolant că, în pofida tuturor eforturilor depuse până acum, Republica Moldova a evoluat doar cu 4%, aflăndu-se la nivelul aceluiaşi an 1937, când doar un pacient din doi se tratează, respectiv, un pacient din doi – nu se tratează, şi, în final, dezvoltă rezistență la medicamentele antituberculoase (44% din toate cazurile de tuberculoză din Moldova sunt cazuri de tuberculoză rezistentă), a menționat dl Viorel Soltan.

Pentru tratamentul unui bolnav de tuberculoză, în Republica Moldova, se cheltuiesc, în mediu, circa 2550 dolari pe an. Banii sunt oferiţi, în mare parte, de organizaţiile internaţionale, în special de Fondul Global de combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei, care susţine activităţi de prevenire, tratament, asistenţă socială şi de implicare a comunităţii în controlul tuberculozei şi HIV/SDA în Republica Moldova începând cu anul 2003.

De menţionat că pentru populaţia Republicii Moldova toate serviciile medicale legate de diagnosticarea şi tratamentul tuberculozei sunt gratuite.
Pe parcursul anului 2010, de tuberculoză, în Moldova au decedat 747 persoane. Infecţia HIV constituie cel mai important factor de risc pentru progresia tuberculozei şi decesul pacientului infectat cu bacilul Koch.

Conferinţa naţională „Sporirea rolului comunității în controlul tuberculozei în Republica Moldova" a fost organizată de către Ministerul Sănătății și Centrul pentru Politici şi Analiză în Sănătate (Centrul PAS), în cadrul proiectului „Sporirea rolului pacientului și comunității în controlul TB în Moldova” (grantul Fondului Global, runda a 9-a.

La eveniment a participat conducerea de vârf a Ministerului Sănătăţii; dna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; dl Dorin Chirtoacă, Primarul municipiului Chişinău; parteneri naţionali şi internaţionali, în total, peste 350 persoane (medicii-şefi ai instituţiilor medicale din republică: spitalele raionale, centrele medicilor de familie, centrele de sănătate publică, reprezentanţi ai APL, societăţii civile, organizaţiilor guvernamentale, neguvernamentale şi internaţionale, ce realizează activităţi în domeniul controlului tuberculozei în Republica Moldova).

Autor: Centrul PAS
Tel.: 22 63 43, www.pas.md