Nume
Parola
Vizualizări: 3861
Programul Comunitatea Mea a reunit factorii cheie pentru a discuta pe subiectul politicii fiscale pentru 2021
ZOOM, 20 Octombrie 2020 — Aproximativ 200 de primari și reprezentanți ai autorităților publice locale, membri ai consiliului de administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai Cancelariei de Stat, dar și experți în domeniul politicilor fiscale și reprezentanți din partea partenerilor de dezvoltare au participat, ieri, 19 octombrie 2020 la întrunirea online pe tema taxelor locale din Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Programul Comunitatea Mea în parteneriat cu CALM, în contextul dezbaterilor publice care au loc pe marginea proiectului documentului de politică fiscală și vamală pentru 2021, anunțat de Ministerul Finanțelor.

În cadrul discuțiilor, mai mulți primari și-au exprimat îngrijorarea privind intenția Guvernului de a plafona sau exclude taxele locale, fapt care va subția bugetele localităților și ar veni în contradicție cu principiul descentralizării financiare. „Intenția Guvernului de a plafona taxele locale constituie o problemă foarte gravă pentru autoritățile locale și ne îngrijorează foarte mult” a declarat președintele CALM, Tatiana Badan, în cadrul întrevederii cu primarii.

Cu scopul de a da participanților posibilitatea să înțeleagă mai bine cum funcționează sistemul de taxe și impozite locale, Programul Comunitatea Mea a invitat mai mulți experți, printre care și dl Daniel Iustin Marinescu care, în prezent, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, colaborează cu echipa Primăriei Municipiul Chișinău în vederea stabilirii unui sistem de taxe și impozite locale sustenabil. Expertul a prezentat o serie de propuneri și concluzii cu privire la sistemul actual de impozite și taxe locale din Moldova, făcând o analiză comparativă a sistemelor fiscale din România, Bulgaria și Slovacia. ”Sistemul fiscal local este cel mai apropiat de cel din Romania, din acest motiv soluțiile fiscale sunt cel mai ușor de adaptat sau preluat” a menționat dl. Marinescu în cadrul discuțiilor. ”Am avut posibilitatea să activez în administrația publica locala atât până la cât și după descentralizarea financiară din Romania și am avut posibilitatea să urmăresc beneficiile implementării acestor principii asupra calității serviciilor publice” a subliniat expertul. La rândul său, vice-primarul municipiului Chișinău, dna Inga Ionesii a mulțumit expertului pentru colaborarea fructuoasă în cadrul Programului Comunitatea mea și totodată a prezentat viziunea mun. Chișinău privind rolul taxelor locale în dezvoltarea municipiului.

Cu acest prilej, reprezentantul Ministerului Finanțelor, dl. secretarul de stat Dorel Noroc a explicat care a fost raționamentul propunerilor privind taxele locale și a evaluat prognozele preliminare ale impactul măsurilor propuse privind taxele locale în contextul tuturor măsurilor din Politica fiscală și vamală pentru anul 2021. ”Aceste plafoane pe care noi urmează să le propunem spre consultări publice se vor axa pe acele taxe care sunt astăzi stabilite de autoritățile locale. Suntem în căutarea unui mecanism de tranziție care sa nu afecteze autoritățile locale” a declarat oficialul.

Totodată, Ministerul Finanțelor susține modificarea prevederilor legii cu privire la finanțele publice locale astfel încât autoritățile publice locale să poate stabili la nivel local orice altă taxă care nu este prevăzută în Codul Fiscal, condiția fiind că aceasta să fie achitată de cetățenii care beneficiază de un serviciu în contravaloarea acestei taxe. Raționamentul acestei inițiative este că în Codul Fiscal trebuie să se regăsească doar taxele care au un caracter fiscal, dar nu și cele achitate pentru anumite servicii.

Directorul executiv al CALM, dl Viorel Furdui, a declarat că decizia Guvernului este neîntemeiată, iar măsurile propuse nu au fost elaborate în baza unor cercetări clare precum și a unei evaluări a impactului noii politici fiscale asupra comunităților și a competențelor APL-urilor.

Programul Comunitatea Mea va continua sa susțină autoritățile publice locale și centrale în scopul avansării politicilor de descentralizare, inclusiv prin oferirea suportului analitic necesar și prin organizarea platformelor de discuții cu implicare tuturor părților interesate, care să faciliteze formularea și aprobarea deciziilor informate și în baza evidențelor.

Reamintim că Programul Comunitatea Mea este finanțat de USAID Moldova și implementat de IREX cu scopul de a susține autoritățile publice locale din Moldova să devină mai eficiente, transparente și responsabile față de cetățeni.

Discuțiile care au avut loc în cadrul evenimentului au fost înregistrate și sunt disponibile pe acest link:https://irexorg.zoom.us/rec/share/r1lUGqUWQ7BtE__6pRcdpaSI3V4KgEj3pf9BkGu_uN36fLu-NNjjk-8WrMDy3Z9p.UccVZJAVqA7PZGwJ

Parola: v^0!NpL=