Nume
Parola
Vizualizări: 2897
Parlamentul Republicii Moldova va fi supus timp de un an unui audit riguros din partea societăţii civile
8 Aprilie 2011 — Parlamentul Republicii Moldova va fi supus unui audit riguros din partea experţilor IDIS „Viitorul”. Aceştia au conceput un amplu sistem de monitorizare, în baza căruia va fi evaluată prestanţa deputaţilor, luaţi în parte, precum şi a fracţiunilor şi comisiilor parlamentare. Iniţiativa este susţinută financiar de Balkan Trust for Democracy şi acoperă integral anul 2011.

Urmează ca experţii politici ai IDIS să asiste la şedinţele Parlamentului, dar şi la cele ale comisiilor permanente, atunci când se vor ţine cu uşile deschise, mizând pe disponibilitatea Legislativului de a coopera cu societatea civilă. Or, a fost semnat un acord de colaborare între Parlamentul RM şi IDIS „Viitorul”, care garantează accesul experţilor la şedinţe.

Pe lângă observaţia directă, se va ţine cont de indicatori precum: prezenţa la şedinţe, interpelările făcute, proiectele de lege promovate, modul de a vota. Astfel, pe lângă ratingurile celor mai activi sau chiulangii, va fi măsurată eficienţa eforturilor deputaţilor şi, respectiv, a fracţiunilor parlamentare.

Pe lângă performanţele individuale şi partinice, va fi apreciată performanţa instituţională, in corpore, a Parlamentului, prin raportarea numărului de iniţiative legislative la proiectele de lege deja adoptate. Totodată, urmează a fi auditat bugetul Legislativului, pentru a urmări divizarea fluxurilor financiare pe criterii de afiliere politică, pe de o parte, şi pe domenii de interes public, pe de alta.

Monitorizarea activităţii Parlamentului este o preocupare firească a unui think-tank precum IDIS „Viitorul”, fiind interesat de democratizare şi de creştere a nivelului de transparenţă, precum şi de o comunicare permanentă între societatea civilă şi instituţiile publice. În 2008, IDIS „Viitorul” a produs raportul naţional „Transparenţă, responsabilitate şi participare civică în Moldova”, care radiografiază starea de lucruri la capitolul transparenţă a instituţiei legislative, în baza unui sondaj la care au participat ONG-işti, jurnalişti, reprezentanţi ai sindicatelor şi business-ului. Concomitent, astfel de sondaje au fost efectuate în România, Bulgaria şi Georgia.

În ce măsură anul 2011 aduce progrese la capitolul eficienţă a Legislativului, rămâne de constatat la sfârşitul fiecăreia din cele două sesiuni parlamentare, când va fi prezentat public auditul IDIS „Viitorul”.