Nume
Parola
Vizualizări: 4407
IDIS „Viitorul” a instruit 20 de jurnalişti pe domeniul legislaţiei media şi a eticii profesionale
28 Februarie 2011 — 20 de jurnalişti angajaţii în media scrise, electronice şi on-line au participat între 24-26 februarie 2011 la un curs de instruire pe legislaţia care le reglementează şi afectează munca, precum şi pe etica profesională. Trainingul a avut loc în cadrul proiectului european „Dezvoltarea şi promovarea unui climat mediatic modern în Republica Moldova”, implementat de IDIS „Viitorul”.

Cursul de instruire a fost formulat astfel încât să corespundă nevoilor de instruire şi perfecţionare ale jurnaliştilor. Pe lângă explicarea normelor legale pe accesul la informaţie, libertatea de exprimare, care permit breslei media să îşi facă meseria, au fost accentuate limitele dintre viaţa publică şi cea privată, precum şi protecţia datelor cu caracter personal. Asta pentru ca fiecare jurnalist să aibă cunoştinţele necesare pentru a putea discerne ce prevalează de la caz la caz: interesul public de a face o dezvăluire „şocantă” sau interesul persoanei vizate de a-şi proteja intimitatea.

„Constat prezența unui interes sporit al participanţilor la acest training în raport cu Legea cu privire la libertatea de exprimare, lege scrisă într-un limbaj mai puțin accesibil jurnaliştilor. Însă, prin această lege se protejează jurnaliștii implicați în procesele cu privire la libertatea de exprimare”, a accentuat juristul Eugeniu Râbca.

„Sondajele media au arătat că jurnaliștii nu știu ce-i deontologia sau încurcă deontologia cu reglementarea, lucru inacceptabil. Astfel, asemenea cursuri de legislație și deontologie sunt necesare pe întreaga activitate cât profesezi în domeniul jurnalismului, mai ales în realitățile moldovenești, unde nu doar jurnalistul, dar şi întreaga societate, e marcată de inhilismul juridic.”, a afirmat Ion Bunduchi, director executiv la Asociaţia Presei Electronice.

,,De foarte multe ori m-am ciocnit cu un șir de întrebări și apelam la legi care ţin de mass-media, dar răspunsurile pe care le găseam nu-mi dădeau garanția că sunt veridice. Respectiv, acest curs este un cadou. Am obţinut răspunsuri la toate întrebările, ceea ce mă ajută foarte mult”, susţine Cătălina Molodoi, director la ziarul „Capitala”.

Totodată, cursul de instruire a abordat subiecte spinoase precum cenzura şi autocenzura, relaţia jurnalistului cu patronul ş.a.

În cel mai scurt timp, IDIS „ Viitorul” va lansa o publicaţie-simbol, „Cartea neagră a mass-media moldoveneşti” – culegere care cuprinde toate cazurile de atentate la libertatea mass-media. Cu această ocazie, va fi semnat un Acord de neimplicare în politica editorială a mass-media, pentru a descuraja ingerinţele politicului în activitatea jurnaliştilor.