Nume
Parola
Vizualizări: 3999
ESTE NECESARĂ DESFĂŞURAREA UNOR ANCHETE INTERNAŢIONALE CU PRIVIRE LA CAZURILE DE VIOLENŢĂ DIN KÎRGHISTAN
Londra, 18 Iunie 2010 — Amnesty International solicită desfăşurarea unor anchete internaţionale imparţiale cu privire la evenimentele de violenţă care au avut loc săptămâna trecută, în partea de sud a Kîrghistanului, care s-au soldat cu moartea a sute de persoane şi în urma cărora au fost rănite şi au rămas fără de adăpost alte câteva mii de persoane.

“Unica anchetă care va fi considerată obiectivă şi credibilă de către toate grupurile afectate, va fi cea internaţională. Reinstaurarea unei păci durabile şi a supremaţiei legii în ţară reprezintă o sarcină primordială”, a declarat Maisy Weicherding, expert al Amnesty International pentru Asia Centrală.

“Pentru a asigura faptul ca informaţiile cu privire la încălcarea drepturilor omului sunt colectate şi obţinute fără întârziere şi pentru a asigura tragerea la răspundere a autorilor pentru faptele comise, este necesară desfăşurarea unei anchete imparţiale. Persoanele care au comis infracţiunile din săptămâna trecută urmează a fi identificate şi aduse în faţa justiţiei”.

Reprezentanţii Amnesty International sunt preocupaţi de datele conţinute în rapoartele cu privire la faptul că forţele de securitate au încercat să confişte dovezile video şi fotografiile de la jurnaliştii locali şi de la băştinaşii care au documentat cazul de violenţă ce a avut loc. Rapoartele prezentate în contextul dat, sporesc numărul declaraţiilor cu privire la implicarea reprezentanţilor organelor de urmărire penală în unele cazuri de încălcare a drepturilor omului.

Se presupune că într-un caz, un bărbat înarmat şi mascat, care a pretins că este un reprezentant al forţelor de securitate a intrat în casa unui apărător al drepturilor omului din oraşul Bazar Korgan şi a cerut ca soţia acestuia să-i deie camera video şi dovezile pe care acesta le-a colectat despre cazurile de abuzare a drepturilor omului. A fost raportat faptul că atunci când aceasta a refuzat să-i îndeplinească cerinţele, aceştia au tras focuri de armă spre casă, dinspre poartă.

“Activiştii în domeniul drepturilor omului şi jurnaliştii independenţi joacă un rol foarte important în colectarea materialelor despre cazurile cu privire la încălcările drepturilor omului. Autorităţilor din Kîrghistan le revine responsabilitatea de a-i proteja”, a declarat Maisy Weicherding.

Se afirmă faptul că violenţa soldată cu moartea persoanelor a început din cauza conflictelor dintre bandele rivale de tineri din Kîrghistan şi Uzbekistan, de la 10 iunie şi care s-au extins, ulterior, în incendieri de proporţii, jefuiri şi atacuri violente, inclusiv ucideri, cu precădere în districtele populate de uzbeci, din Osh şi apoi din oraşul Jalal-Abad şi a orăşelelor şi satelor din suburbiile acestuia.



Ca urmare, mii de familii de origine uzbecă şi-au părăsit locuinţele şi s-au adăpostit în lagăre improvizate sau se ascund în regiunile izolate ale ţării, în care asistenţa umanitară nu are acces.

“Guvernul interimar al Kîrghistanului trebuie să ia o atitudine imediată faţă de declaraţiile făcute cu privire la implicarea reprezentanţilor forţelor de securitate şi să emită un mesaj foarte clar precum că orice încălcare a drepturilor omului va fi cercetată penal,” a declarat Maisy Weicherding.



“Guvernul din Kîrghistan raportează faptul că reprezentanţii forţelor de securitate deţin iarăşi controlul asupra zonelor de conflict. Supremaţia legii în ţară poate fi reinstaurată doar cu adoptarea unei atitudini responsabile,” a declarat Maisy Weicherding.

“În acest scop, autorităţile din Kîrghistan trebuie să iniţieze şi să faciliteze desfăşurarea unor anchete internaţionale cu privire la cazurile de atacuri violente. Acestea trebuie să întreprindă acţiuni, pentru a proteja activiştii în domeniul drepturilor omului şi jurnaliştii independenţi care îşi îndeplinesc munca, deoarece aceştia joacă un rol de o importanţă vitală în desfăşurarea anchetelor independente şi imparţiale”.

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Secretariatul Internaţional, Amnesty International, str. 1 Easton, Londra WC1X 0DW, MB
www.amnesty.org

Adresa reprezentanţei Amnesty International în Republica Moldova: Chişinău, MD-2010, c/p 209. Tel. (373 22) 83 58 08, tel./fax(373 22) 22 99 66. Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md