Nume
Parola
Vizualizări: 3620
Analiză IDIS: Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova
26 Aprilie 2012 — Discuțiile privind necesitatea schimbării sistemului electoral în Republica Moldova au creat polemici în rândul partidelor de guvernare. În analiza sa „Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova”, expertul IDIS, Leonid Litra explică avantajele şi părţile slabe ale schimbării sistemului electoral. Lucrarea apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Friedrich Ebert.

Cele mai multe referinţe au fost făcute de către liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, care pledează pentru un sistem electoral mixt, în care jumătate din deputați ar fi aleși pe circumscripții electorale uninominale, iar ceilalți pe liste de partid. Spre deosebire de PLDM, colegii de coaliție din Partidul Democrat, și, în special Vlad Plahotniuc, sprijină un alt model – trecerea la un sistem electoral uninominal absolut, care prevede alegerea deputaților exclusiv pe circumscripții electorale uninominale, cu scrutin în două tururi, în cazul în care niciunul din candidați nu reușeste să acumuleze în primul tur 50% + 1 din sufragii, se arată în lucrare.

„Aici ar fi cazul să spunem că reprezentarea intereselor regionale în urma unui sistem uninominal este foarte dificilă. Multitudinea de deputați cu conexiuni diferite și chiar fără apartenență la anumite forțe politice va crea un dezechilibru intrainstituțional care se va manifesta prin intenția fiecărui deputat de a promova micro-proiecte, de care, de obicei, ar trebui să se ocupe administrația publică locală. Astfel, cel mai probabil că un parlament compus în urma unui scrutin cu sistem uninominal va fi mai puțin operațional decît unul venit în urma unui scrutin proporțional, iar în consecință, am putea fi matorii banalizării dezbaterilor din parlament”, explică Leonid Litra.

În opinia autorului, unul din argumentele care favorizează adoptarea unui sistem uninominal rămîne a fi regiunea Transnistreană. „Senzația actuală este că politicienii nu vor includerea acesteia pînă nu are loc reintegrarea. Totuși, un astfel de pas ar accelera procesul de reintegrare. Unul din scenariile care poate fi aplicat este următorul: doi deputați în fiecare raion (32x2=64), 18 din Chișinău, 8 din Bălți și 11 din regiunea transnistreană. Urmează ca circumscripțiile electorale să fie create pentru a satisface algoritmul de mai sus”, îşi argumentează expertul opinia.

Autorul mai crede că, schimbarea sistemului electoral se face în detrimentul opoziției, iar partidele AIE vor fi avantajate de noul sistem, nemaivorbind de calitatea funcționării parlamentului și a dezbaterilor din legislativ care ar putea fi afectate. În pofida acestui fapt, este rațională schimbarea sistemului pentru a accelera procesul de reintegrare a țării și a include reprezentanții din raioanele de est în viața politică a Republicii Moldova.

Analiza poate fi accesată în versiunea

română http://www.viitorul.org/public/3784/ro/Policy%20Brief10.pdf

şi engleză http://www.viitorul.org/public/3784/en/Policy%20Brief10en.pdf

Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Diana Lungu, tel: 221844, e-mail diana.lungu@viitorul.org