Nume
Parola
Vizualizări: 3931
Ședința Grupurilor de Inițiativă Locală din Zagarancea și Pîrlița pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare a localității la dimensiunea de gen
Ungheni, 13 August 2021 — 36 participanți și participante, dintre care 16 din localitatea Zagarancea și 20 din Pîrlița, raionul Ungheni, au participat, la 11 august 2021, la o cea de-a doua ședință de consultanță și suport pentru ajustarea strategiilor de dezvoltare a localității la dimensiunea de gen. Evenimentul face parte din proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul și este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Iar cele 12 comunități partenere ale proiectului sunt comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și orașul Cahul și comunele Măcărești, Mănoilești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni.

În cadrul ședințelor, Grupurile de Inițiativă Locală din Zagarancea și Pîrlița au identificat necesitățile de gen în comunitate. Participantele și participanții au împărtășit problemele, provocările și impedimentele actuale cu care se confruntă locuitorii ambelor localități. Totodată, au fost puse în discuție consecințele acestor dificultăți care afectează în special fetele și femeile. În timpul discuțiilor, grupurile de lucru au propus soluții care ar putea fi incluse în strategiile de dezvoltare a localităților.

Discuțiile în grup au fost, în opinia organizatorilor, foarte active și au abordat probleme precum violența domestică, lipsa independenței economice a femeilor, muncile suprasolicitante în gospodării și absența locurilor și activităților de socializare pentru fete și femei.

„Am constatat că participantele s-au bucurat de posibilitatea a-și exprima opiniile și de a fi auzite, înțelese, susținute, încurajate, fiindcă au venit și cu un șir de sugestii și soluții la problemele cu care se confruntă. Iar aceste soluții se vor regăsi cu siguranță în strategia de dezvoltare, iar aceasta va contribui la rezolvarea anumitor probleme din ambele comunități, probleme cu referire la egalitatea de gen”, a adăugat expertul Pavel Goiman.

În urma activităților, Grupurile de Inițiativă Locală au împărtășit opiniile și impresiile lor. „A fost o întrunire bună și plăcută. În comunitatea Zagarancea este pentru prima dată când se abordează problema femeilor, a situațiilor și provocărilor cu ce se confruntă femeile zi de zi. Este un început bun pentru o schimbare”, a menționat Olga Știrschi, profesoară de istorie la Gimnaziul de la Zagarancea.

„Chiar dacă zăpușeala de afară și acele zile toride de la final de august ne îndemnau să nu ieșim din casă, noi, grupul de femei de la Pîrlița, am venit cu mare drag aici. Unele lucruri care inițial par cunoscute le aprofundăm cu ajutorul formatorului. Acum mergem cu inima împăcată acasă că vom fi acea făclie în satul Pîrlița care îi va ajuta pe toți să înțeleagă că femeia este o valoare”, a afirmat Anisia Gulica, profesoară la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Pîrlița.

La ședință au fost prezente și două tinere de 14 ani, Bianca Stoica și Iana Beleniuc, eleve la gimnaziul din Zagarancea, care au mărturisit că participă pentru prima dată în cadrul unui astfel de proiect și și-ar dori să fie implicate în continuare în diverse ședințe, discuții, seminare, acțiuni. Totodată, au remarcat, că exercițiile în grup au fost foarte interactive și au aflat lucruri noi.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.