Nume
Parola
Vizualizări: 4334
Turul de Ascultare ”Vocile Femeilor din Moldova” – Vorbiți cu noi! la final. Și povestea continuă...
Chișinău, 26 Noiembrie 2018 — Turul de Ascultare ”Vocile Femeilor din Moldova” – Vorbiți cu noi!” a ajuns, sâmbătă, la final, iar protagonistele, partenerele și susținătoarele acestei inițiative au prezentat în cadrul unei conferințe de totalizare, cu genericul ”Vocea ta contează!”, prioritățile și pașii de urmat pentru promovarea egalității de gen și a drepturilor civice în Republica Moldova.

Proiectul „Turul de Ascultare ”Vocile Femeilor din Moldova” – Vorbiți cu noi!”, care a cuprins, de la lansarea sa, în 2017, 37 de comunități din țară este implementat de Academia de Inovare și Schimbare prin Educație (AISE), cu sprijinul oferit de European Endowment for Democracy (EED).

„O muncă de suflet”. „Am susținut cu mult drag această inițiativă”. „Astfel democrația va lua amploare”. ”Vă mulțumim pentru oportunitatea de a ne face auzite”. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele ecouri ale Turului de Ascultare, exprimate de către participante de la primele întâlniri, de la Codreanca și Zubrești, raionul Strășeni, până la cea mai recentă, de la Roșu, Cahul.

Conferința de totalizare a Turului de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova...” aduce în prim-plan, prin intermediul unei cercetări prezentate în cadrul evenimentului, dificultățile cu care se confruntă femeile la nivel local, regional și național și identifică o serie de soluții comunitare la aceste dificultăți.

Principalele probleme cu care se confruntă femeile din Moldova vizează alocația insuficientă
pentru întreținerea unui copil; violența în familie și violența în bază de gen; abuzul de alcool, inclusiv printre femeile tinere; îngrijirea părinților vârstnici; lipsa spațiilor locative pentru persoanele cu venituri mici; și numărul redus al femeilor în funcții de conducere (Guvern, mediul de afaceri, educație etc.).

În total, 37 de comunități din 15 regiuni ale țării – Anenii Noi, Cahul, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Edineț, Florești, Hâncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Sângerei, Strășeni și Ștefan Vodă – și-au făcut auzită vocea prin intermediul celor 900 de femei și 10 bărbați care au participat la Turul de Ascultare „Vocile Femeilor din Moldova” – Vorbiți cu noi!”.

Printre soluțiile identificate de către participantele la ”Turul de Ascultare” pentru problemele-cheie cu care se confruntă femeile și comunitățile se numără:

• Nevoia unor servicii juridice și de consiliere de calitate oferite familiilor care divorțează și victimelor violenței
• Accesului la servicii de sănătate de calitate și gratuit pentru îngrijirea copilului
• Asigurarea unei egalități de remunerare sau plata egală
• Prevenirea agresiunii sexuale / hărțuirii și violenței sexuale și
• Obținerea unui echilibrul între muncă și familie (reconcilierea vieții de familie cu munca).

Iar pentru realizarea tuturor acestor deziderate este nevoie de o muncă asiduă în continuare și de eforturi comune ale femeilor și bărbaților, sunt de părere participantele la conferința „Vocea ta contează!”


NOTĂ: Primul Tur de Ascultare a fost organizat în aprilie 2017 la Puhoi, Ialoveni, și a fost un prim-pas în realizarea unui proiect mai mare. După aceasta, Turul de Ascultare a fost organizat în 7 comunități din raionul Cahul, cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, iar rezultatele discuțiilor au fost prezentate Platformei Comune de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldovei în noiembrie 2017.