Nume
Parola
Vizualizări: 4046
Forumul de discuţie al Avocatului Poporului – la prima ediţie
Chișinău, 24 Iunie 2015 — Astăzi, 24 iunie, Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a avut prima sa întîlnire cu reprezentanţii societăţii civile. La eveniment au fost prezenţi 20 de participanţi, membri ai Asociaţiei Surzilor din Moldova, Coaliţiei Nediscriminare, Asociaţiei Presei Independente, A.O. Junior Achievement, Asociaţiei Promo-LEX, RCTV Memoria, Asociaţiei Copiilor Surzi din Moldova, AO Lumos Moldova, GENDERDOC-M, APDI Humanitas, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Centrului de Asistenţă Juridică a Persoanelor cu Dizabilităţi, Centrului de Resurse Juridice din Moldova, al unui ONG din Transnistria, reprezentanţi ai OSCE.
În cadrul primului forum de discuţie al ombudsmanului cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, Mihail Cotorobai a prezentat priorităţile mandatului de Avocat al Poporului şi a invitat reprezentanţii societăţii civile la o colaborare strînsă şi eficientă pentru asigurarea respectării drepturile şi libertăţile fundamentale în ţara noastră.
Ombudsmanul a ţinut să accentueze că intenţionează să asigure continuitatea în activitatea Instituţiei ombudsmanului: va dezvolta experienţele pozitive acumulate în cei 17 ani de funcţionare a Centrului pentru Drepturile Omului. De asemenea, va menţine direcţiile principale din activitatea CpDOM – combaterea torturii şi relelor tratamente, combaterea discriminării, a violenţei în familie şi faţă de femei, promovarea drepturilor copilului, ale persoanelor cu dizabilităţi, asigurarea dreptului la servicii medicale de calitate, cum este stabilit în Planul de dezvoltare strategică al instituției pentru anii 2013-2017.
Mihail Cotorobai a mai subliniat interesul pentru colaborarea cu societatea civilă în domeniul monitorizării respectării drepturilor omului; promovării drepturilor omului în comunitate şi instruirii juridice a cetăţenilor; protecţiei drepturilor grupurilor vulnerabile ale societăţii (femei, copii, deţinuţi, persoane cu dizabilităţi, bătrîni, persoane cu venituri reduse); monitorizării în comun a implementării standardelor internaţionale, convenţiilor în domeniul drepturilor omului la care Moldova este parte. Ombudsmanul consideră necesară cooperarea cu ONG-urile din ţară în vederea identificării lacunelor din legislaţia naţională privind protecţia drepturilor omului şi lansarea de iniţiative pentru perfecţionarea acesteia, i-a îndemnat pe reprezentanţii societăţii civile să nu ezite de a sesiza Avocatul Poporului privind eventuale încălcări ale drepturilor pentru remedierea cît mai grabnică a problemelor. Vă îndemn să fiţi clopotarii ombudsmanului, iar eu, în calitate de Avocat al Poporului, îmi asum obligaţia de a pune în aplicare pîrghiile prevăzute prin lege pentru a repune în drepturi cetăţenii, a declarat Mihail Cotorobai.
Avocatul Poporului şi-a exprimat convingerea, confirmată şi de experienţa instituţiilor naţionale de protecţie a drepturilor omului din alte ţări, că un ombudsman activează eficient doar dacă este susţinut de societatea civilă şi Parlament. Asta pentru că nu are pîrghii de penalizare, sancţionare şi tot ce poate face are caracter de recomandare.
Mihail Cotorobai a mai relevat în context că, din necunoaşterea atribuţiilor şi pîrghiilor de activitate de care dispune ombudsmanul, aşteptările faţă de acesta sunt uneori exagerate, precizînd că arma ombudsmanului este recomandarea, el poate schimba lucrurile doar cu forţa argumentului, implicare, reacţie promptă şi hotărîtă în cazuri de violare a drepturilor omului, cu sprijinul din partea mass-media şi al ONG-urilor. Afirm acest lucru nu pentru a invoca motive pentru neactivitate sau pentru a-mi găsi scuze pentru o funcţionare ineficientă a Instituţiei naţionale de promovare şi protecţie a drepturilor omului. Dimpotrivă, voi încerca să impulsionez activitatea Instituţiei naţionale a ombudsmanului, să-i dau un suflu nou prin a-mi antrena activ echipa Oficiului Avocatului Poporului în rezolvarea unor probleme de sistem în domeniul dat, investigarea unor cazuri de rezonanţă de violare a drepturilor omului şi de repunere a cetăţenilor în drepturile lezate, a afirmat ombudsmanul.
Mihail Cotorobai a dat asigurări că va uza activ de pîrghiile oferite de Legea nr. 52 pentru a face auzită poziţia avocaţilor poporului şi a Instituţiei Ombudsmanului în realizarea atribuţiilor de apărător al drepturilor omului. Dar Avocatul Poporului nu poate să îndeplinească funcţiile autorităţilor publice centrale sau locale pentru soluţionarea la modul practic a problemelor din domeniul drepturilor omului. Ombudsmanul nu poate face mai mult decît îi permite statutul său, stipulat în Principiile de la Paris, un fel de regulament, care conţine standardele internaţionale privitor la funcţionarea instituţiilor naţionale de promovare şi protecţie a drepturilor omului, a mai spus Mihail Cotorobai.
Avocatul Poporului şi-a exprimat disponibilitatea de a face front comun cu societatea civilă în lansarea unor iniţiative, revendicări, solicitarea de modificări ale legislaţie etc., menite să amelioreze starea de lucruri în anumite domenii concrete legate de respectarea drepturilor omului. Mihail Cotorobai a invocat şi un prim exemplu de succes în acest sens: promovarea împreună cu societatea civilă a versiunii proiectului de lege nr. 36 elaborat de MMPSF, prin care, pe lîngă alte prevederi foarte importante, era stipulată excluderea literei b) din alineatul 1 al articolului 13 din Codul electoral, care interzice dreptul la vot al persoanelor recunoscute incapabile prin hotărîre definitivă a instanţei de judecată. Prin efort consolidat, am reuşit să convingem partidele parlamentare de necesitatea votării prevederilor menţionate, fiind operate modificări şi completări în 48 de legi, pentru a ajusta legislaţia în vigoare la Convenţia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi la Legea cu privire la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi nr. 60, a spus ombudsmanul.
Mihail Cotorbai a mai afirmat că Oficiul Avocatului Poporului este gata să contribuie la stabilirea de relaţii sau îmbunătăţirea acestora dintre societatea civilă şi autorităţi. Asta pentru că potrivit Principiilor de la Paris, rolul Instituţiei ombudsmanului este unul de legătură dintre autorităţi şi societatea civilă. Instituţiile naţionale de protecţie şi promovare a drepturilor omului, aflîndu-se pe un teren neutru şi pe post de coordonator al acţiunilor pentru soluţionarea problemelor ce ţin de drepturile omului, pot contribui eficient la dialog şi stabilirea de cooperare între autorităţi şi societatea civilă.
Ombudsmanul a precizat că întîlnirea de astăzi a fost organizată tocmai pentru a afla opiniile, viziunile reprezentanţilor societăţii civile privind perspectiva cooperării cu avocaţii poporului.
Mihail Cotorobai a lansat o primă inițiativă de colaborare în vederea instituirii Mecanismului independent de monitorizare a Convenției cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități, conform art. 33 alin.2. Deși suntem la 5 ani de la ratificarea acestui document important, mecanismul independent prevăzut de Convenție nu este creat oficial în Republica Moldova.
De asemenea, avînd în vedere noile prevederi din Legea cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) nr. 52 din 03.04.2014 cu referire la organizarea activității de prevenire a torturii, ombudsmanul a îndemnat reprezentanţii ONG-urilor să se implice în vederea creării Consiliului pentru prevenirea torturii.
Mihail Cotorobai a mai avansat ideile stabilirii unei formule de cooperare în vederea dezvoltării voluntariatului în activităţile comune de protecţie şi de promovare a drepturilor omului, precum şi privind crearea Consiliului de experți pentru acordarea asistenței consultative Oficiului Avocatului Poporului în domeniul ocrotirii sănătății.
Reprezentanţii societăţii civile au salutat iniţiativa Avocatului Poporului de a se întîlni cu ei pentru a relansa şi eficientiza cooperarea ONG-urilor cu Instituţia Ombudsmanului. Ei au susţinut propunerile ombudsmanului legate de crearea unui mecanism de monitorizare a implementării Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, precum şi cele privind instituirea unui Consiliu pentru prevenirea torturii care să fie unul mai eficient decît cel precedent.
Reprezentantul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun, a făcut mai multe sugestii privind oportunitatea revizuirii conceptului efectuării vizitelor în cadrul MNPT şi supunerea dezbaterilor publice a raportului anual al Oficiului Avocatului Poporului.
La întrebarea reprezentantului API, Ion Mazur, privitor la măsura în care Avocatul Poporului poate fi influenţat de forţele politice din ţară, Mihail Cotorobai a dat asigurări că nu are angajamente, obligaţii faţă de nici un partid şi că nu va fi influenţat de nimeni în luarea de atitudine. Voi avea vocea mea în relaţiile cu autorităţile, a declarat Avocatul Poporului. De asemenea, ombudsmanul a mai reafirmat intenţia sa fermă de a îmbunătăţi relaţiile cu mass-media din ţară, pe care mizează mult în activitatea de promovare a drepturilor omului, de informare a cetăţenilor privind drepturile lor fundamentale. Nu în ultimul rînd contează pe susţinerea instituţiilor media în semnalarea şi aducerea la cunoştinţa ombudsmanului a informaţiei despre cazurile de nerespectare a drepturilor omului.
Şi reprezentantul Centrului de Asistenţă Juridică a Persoanelor cu Dizabilităţi, Vitalie Meşter a pledat pentru consultarea de către Instituţia Ombudsmanului a ONG-urilor la elaborarea de rapoarte de activitate, iar Natalia Babici de la Asociaţia Surzilor din Moldova a lansat ideea unei întîlniri a Avocatului Poporului cu membrii organizaţiei sale.
Alexandru Postică de la Asociaţia Promo-LEX a abordat problema promovării şi protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană. Mihail Cotorobai a declarat în context că va acţiona în acest scop prin pîrghiile pe care le oferă Legea nr. 52. Şeful Reprezentanţei Oficiului Avocatului Poporului din satul Varniţa, Veaceslav Ursu, a oferit detalii privind activitatea subdiviziunii date şi caracterul petiţiilor cetăţenilor. El a menţionat că 80 la sută sunt adresări ale persoanelor din stînga Nistrului.
Prezent la întîlnire, reprezentantul unui ONG din Transnistria şi-a anunţat interesul pentru stabilirea unei cooperări mai strînse cu Oficiul Avocatului Poporului. Totodată, Ludmila Popovici, director executiv RCTV Memoria a declarat că speră la o conlucrare bună şi pe viitor cu Instituţia Ombudsmanului, în spiritul tradiţiilor de colaborare stabilite cu Centrul pentru Drepturile Omului.
Participanţii la întîlnire au susţinut ideea unor funcţionari ai Oficiului Avocatului Poporului privind monitorizarea nivelului de conlucrare dintre stat şi ONG-urile de utilitate publică ce prestează servicii sociale păturilor social-vulnerabile, în vederea acordării de susţinere a acestora din partea statului.
În cursul întlnirii au fost discutate şi alte chestiuni, proiecte de colaborare pe viitor.
Întîlnirea a avut loc într-un cadru informal la terasa Hotelului Codru din capitală, fiind desfăşurată în contextul implementării Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei.