Nume
Parola
Vizualizări: 3786
Instituţiile de dezvoltare regională din Republica Moldova învaţă din experienţa Germaniei de regionalizare a serviciilor
6 Noiembrie 2012 — Instituţiile de dezvoltare regională din Republica Moldova învaţă din experienţa Germaniei de regionalizare a serviciilor

În perioada 4-10 noiembrie 2012, o delegaţie din 11 reprezentanţi ai instituţiilor de dezvoltare regională şi societăţii civile au participat în Germania la un program de formare în domeniul regionalizării serviciilor publice locale. Deplasarea a avut loc în cadrul proiectului Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Modulul de instruire poartă genericul de „Dezvoltarea regională prin cooperarea intercomunitară: cadru conceptual şi practici de succes” şi este gestionat de Centrul de Competenţă pentru Dezvoltarea Capacităţii Umane (HCD) Europa, Caucaz şi Asia Centrală. HCD este o structură de dezvoltare a capacităţilor a GIZ.

Printre subiectele discutate, se numără: planificarea strategică în contextul dezvoltării regionale; diverse forme organizaţionale, structuri pentru cooperarea intercomunitară; managementul proiectelor, monitorizarea şi evaluarea.

„Deşi în Germania parteneriatele dintre comunități sunt benevole și voluntare, totuși impun anumite reguli care îi responsabilizează pe parteneri. Un asemenea model de parteneriat ar putea spori eficiența implementării proiectelor de dezvoltare regională în Republica Moldova”, afirmă viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Veaceslav Guţuţui.

Or, prin cooperarea intercomunitară, astfel încât localităţile învecinate să presteze în comun servicii publice locale, de la aprovizionarea cu apă şi canalizare la gestionarea deşeurilor, creşte eficienţa şi sunt optimizate costurile pentru aceste servicii. Programul deplasării a inclus vizite în teren şi discuţii cu prestatori de servicii, asociaţii de consumatori responsabile de monitorizarea contractului de delegare a serviciilor dintre autoritatea locală şi operator.

Cei 11 reprezentanţi ai delegaţiei din Republica Moldova au fost selectaţi din cadrul instituţiilor partenere ai proiectului GIZ, şi anume de la: Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Agenţiilor de Dezvoltare Regională, Cancelariei de Stat, Academiei de Administrare Publică.

Prin organizarea unor astfel de vizite de studiu, proiectul GIZ şi-a propus să contribuie la creşterea capacităţilor partenerilor săi de a coordona şi de a monitoriza procesul de dezvoltare regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României. Proiectul susţine administraţiile publice locale la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale: aprovizionarea cu apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor solide şi eficienţa energetică. Suportul este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.

Autor: GIZ/Modernizarea serviciilor publice locale in RM

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă