Nume
Parola
Vizualizări: 1467
Societatea civilă din Regiunea Nord discută despre necesitățile sectorului agricol și dezvoltarea rurală, în contextul unui program finanțat de Uniunea Europeană
Bălți, 21 Octombrie 2014 — Reprezentanți ai societății civile au discutat despre necesitățile sectorului agricol și dezvoltarea rurală a Republicii Moldova, în contextul Programului Uniunii Europene de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD).

Evenimentul a fost organizat de proiectul de asistenţă tehnică al Uniunii Europene „Asistenţă Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial - Stimularea Economică în Zonele Rurale (ESRA)”, Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Desfășurat în format de consultări publice, evenimentul a reunit reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai centrelor regionale ale Serviciului de Extensiune Rurală, ai Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, ai Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”, ai Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” (UAP) și Asociațiilor pe filiere și profil din Regiunea Nord a Republicii Moldova.

„Dezvoltarea rurală derivă din dezvoltarea regională. Din acest considerent, acordăm importanță acestui segment, mai cu seamă că activitatea a circa 70% din antreprenorii Regiunii de Dezvoltare Nord este legată de agricultură”, a subliniat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Totodată, directorul Ion Bodrug a vorbit despre prioritățile Strategiei de Dezvoltare Regională Nord, remarcând că ADR Nord a organizat anterior mai multe evenimente pentru a stimula dezvoltarea rurală, unele dintre acestea fiind Festivalul Cartofului și Festivalul Mierii.

În cadrul consultărilor publice cu societatea civilă au fost prezentate măsurile de susținere a sectorului agricol, prin intermediul Programului de Suport Bugetar ENPARD și Fondului de Subvenționare a Agriculturii, pentru perioada anilor 2015-2017. Totodată, participanților la eveniment le-au fost prezentate oportunitățile creării și dezvoltării unui portal / bază de date on-line a prestatorilor de servicii în afaceri. În acest sens, participanții au completat un chestionar ce îi va ajuta pe organizatori să colecteze informații pentru baza de date menționată, publicată pe site-ul ESRA (www.gfa-esra.md/docs/form/view.php). Ulterior, această bază de date urmează a fi vizibilă și pe site-urile ADR Nord, Centru și Sud.

De asemenea, membrii organizațiilor obștești din sectorul agricol și de dezvoltare rurală, care au participat la eveniment, au completat un chestionar în care și-au exprimat viziunile și sugestiile.

Potrivit reprezentanților ESRA, în perioada 2014-2020, Uniunea Europeană va continua să susțină Republica Moldova în dezvoltarea economică a țării, iar una din priorități va fi suportul financiar acordat agriculturii și dezvoltării rurale prin intermediul Programului ENPARD. Sprijinul financiar va susține competitivitatea agriculturii Republicii Moldova după semnarea Acordului de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Comisia Europeană, având ca scop dezideratul susținerii Republicii Moldova la dezvoltarea unui mediu socio-economic de succes în ariile rurale și regiunile economic slab dezvoltate ale țării, a lansat, în 2010, Programul de Suport al Politicilor Sectoriale (PSPS) numit „Stimularea Economică în Zonele Rurale”. De asemenea, în cadrul Programului PSPS, a fost lansat și proiectul de asistență tehnică ce oferă consultanță în vederea implementării activităților proiectului ESRA, ce vizează: (1) politici economice mai eficiente la nivel de țară și sector; (2) mecanisme mai bune de coordonare; (3) mecanisme financiare mai transparente și eficiente.

www.adrnord.md