Nume
Parola
Vizualizări: 3424
,,Versiunea revizuită a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud este mai aproape de realităţile din regiune”
Cimişlia, 22 Noiembrie 2012 — Miercuri, 21 noiembrie Agenţia de Dezvoltare Cehă în comun cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud au organizat festivitatea de încheiere a proiectului de susţinere a ADR Sud în actualizarea Strategiei de Dezvoltare Regională.
Agenția de Dezvoltare Regională Sud a inițiat, cu suportul Agenției Cehe de Dezvoltare, la începutul anului curent procedura de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud (SDR Sud). SDR Sud 2010-2016 în varianta actuală, reprezintă un document revizuit prin, actualizarea datelor statistice utilizate pentru analiza socio-economică a regiunii, sinteza şi analiza schimbărilor intervenite în domeniile prioritare SDR, progresele înregistrate în perioada de implementare a strategiei (2010-2012).
În cadrul evenimentului s-a discutat despre procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Sud, paşii urmaţi, procedura, tehnicile inovative, identificarea noilor domenii de intervenţie şi despre neajunsurile întregului proces. Tatiana Aramă, Şefa Secţiei Planificare Strategică şi Programare din cadrul ADR Sud susţine că echipa implicată în proiect a avut multe de învăţat de la experţii cehi şi metodologia aplicată în proiectul de revizuire a SDR Sud va putea fi preluată şi în elaborarea strategiilor sectoriale: ,,De fapt versiunea revizuită a SDR Sud este mult mai aproape de realitatea din Regiunea de Sud, înţelegem care sunt punctele forte ale Regiunii prin care am putea să ne promovăm şi care sunt punctele slabe în care ar trebui să investim în primul rând.”
În contextul revizuirii SDR Sud, s-a identificat un domeniu nou care necesită intervenţie - Eficienţa Energetică (EE). Astfel că priorităţile identificate în strategie sunt completate cu măsuri privind sporirea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie, obiectiv care se regăseşte şi în Strategia Naţională de Dezvoltare a Republicii Moldova 2012-2020.
Directorul Agenţiei de Cooperare Cehă, Michal Pastvinsky şi directorul de proiect, Radim Gill, membru al grupului DHV au mulţumit echipei din cadrul ADR Sud pentru înţelegere şi pentru deschiderea spre colaborare. La rândul său Diectorul ADR Sud, Maria Culeşov a mulţumit pentru ajutorul acordat şi a asigurat patenerii cehi că viitoarele colaborări nu se vor lăsa aşteptate. La eveniment au mai participat reprezentanţii Ambasadei Republicii Cehe în Republica Moldova, primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu şi colaboratorii ADR Sud.
ADR Sud reaminteşte faptul că pe parcursul anului 2012 un grup de experţi cehi, membri ai grupului DHV au asistat în revizuirea SDR Sud specialiştii din secţia Planificare Strategică şi Programare din cadrul ADR Sud. Documentul recent actualizat a fost aprobat de către Consiliul Regional de Dezvoltare pe 03 octombrie 2012.