Nume
Parola
Vizualizări: 3365
Sunt gata exportatorii moldoveni să intre pe piaţa europeană, în perspectiva semnării unui Acord de liber schimb cu UE?
11 Aprilie 2011 — Grupul de lucru pe comerţ, servicii, concurenţă al Convenţiei Naţionale pentru Integrarea Europeană va prezenta marţi, 12 aprilie 2011, ora 14:00, o serie de recomandări pe domeniul accesului pe piaţă a bunurilor şi serviciilor moldoveneşti şi a barierelor tarifare şi netarifare. Or, toate acestea se conţin în Planului de Acţiuni al Guvernului pentru viitoarele negocieri în cadrul Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ALSAC) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

În cazul în care Republica Moldova va obţine acest regim de comerţ cu UE, i s-ar reduce şi mai mult tarifele vamale, garantându-se astfel accesul liber al exportatorilor moldoveni pe pieţele UE, asigurat în prezent de Preferinţele Comerciale Autonome şi care este limitat prin anumite cote la export. Adică, accesul nelimitat şi fără restricţii tarifare se va referi la toate produsele noastre pe piaţa UE, dar şi la produsele fabricate în UE pe piaţa noastră.

Conferinţa de presă va avea loc la etajul doi al sediului IDIS „Viitorul”, situat pe str. Iacob Hîncu 10/2. Vorbitori la eveniment vor fi:

• Eugen Hristev, expert independent în comerţ şi dezvoltare economică
• Mihaela Gorban, Ministerul Economiei

Recomandările reprezintă produsul unei mese rotunde la care au participat funcţionari ai administraţiei publice centrale şi locale, experţi independenţi, lideri de ONG, reprezentanţi ai mediului de afaceri, oficiali şi parteneri din Republica Slovacă. Formatul a fost unul închis, anume pentru a favoriza o comunicare sinceră şi o discuţie pe aspecte tehnice. Recomandările finale au fost adoptate prin votul participanţilor. Anume acest mecanism permite surprinderea celor mai vulnerabile chestiuni de pe agenda liberalizării regimului de vize cu UE.

Urmează să se producă încă alte două mese rotunde între experţi, urmate de conferinţe de presă. Pe lângă grupul de lucru pe comerţ, servicii, concurenţă, Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană mai include altele două: vize, frontiere şi Transnistria; agricultură şi dezvoltare regională. Mecanismul de adoptare a deciziilor este similar, şi şi-a demonstrat deja eficienţa în Republica Slovacă, Serbia şi Macedonia. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în colaborare cu Asociaţia Slovacă pentru Politică Externă, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.