Nume
Parola
Vizualizări: 6705
Saptamana Civica, Saptamana Participarii Active a Tinerilor! “ Prinde gustul participării! ”
s.Elizaveta, 27 Aprilie 2010 — Educaţia ecologică este un proces care se desfăşoara în timp, înca din primii ani de viaţa, cînd mama îndeamnă copilul să nu arunce hartiile pe jos ci sa le puna în coş pentru că ,,asa e bine".
Copilul, căruia îi rămîne imprimată deprinderea şi atitudinea pozitivă pentru protejarea mediului, cînd ajunge în clasele de gimnaziu, doreşte să se implice în acţiuni mai ample menite să facî ceva concret şi de durată, fiind conştient că şi de dînsul depinde viitorul planetei.
Aşa se întamplă şi cu elevii din Şcoala de cultură generală Nr 19 “Alexei Mateevici” şi voluntarii care activează în cadrul Asociaţiei obşteşti “Tradiţie” din s.Elizaveta, mun Bălti, care s-au aliniat Campaniei “Prinde gustul participării!” din cadrul Săptămînii Civice, Săptămînii Participarii Active a Tinerilor, 19-25 aprilie 2010, organizată de Asociaţia Obştească “Caroma Nord”, s.Pîrliţa, r. Făleşti, AO Pro Cooperare Regională şi Institutul pentru Dezvoltare Comunitară mun. Bălţi.

In cadrul Săptămînii Civice voluntarii din asociaţia “Tradiţie”au derulat mai multe activităţi de salubrizare şi ecologizare a localităţii, au dat o mana de ajutor persoanelor în etate şi singuratice la sădit în gradina, au derulat doua concursuri ecologice în şcoală: Concursul desenelor cu genericul “Culorile Pamintului” şi concursul “Sacoşei ecologice”. Aceste activităţi au avut drept scop experimentarea unui nou sistem de educaţie durabilă, diversificată şi echilibrată, promovând protecţia resurselor naturale şi reutilizarea acestora în condiţii noi.
Peste 100 de participanţi au realizat din materiale refolosibile sacoşe, pungi, rucsaci pentru drumeţie ca alternativă la pungile de plastic.
Activitatea finală în cadrul Săptămînii Civice a fost un Festival al deşeurilor, în care au fost organizate expoziţii cu cele mai frumoase şi impresionante lucrari de desen si sacose ecologice şi o Paradă veştimentară creată din deşeuri şi materiale reciclabile. Defilarea a avut loc pe terasa din fata Muzeului Satului Elizaveta, unde de altfel activează AO “Tradiţie”. Douzeci şi patru modele au purtat haine din deşeuri, reprezentand poluarea solului, apei şi a aerului, transmiţînd tuturor un mesaj ecologic şi invitîndu-ne pe fiecare să avem o alta atitudine faţă de deşeuri.
Confectionarea hainelor din pungi, celofane, hîrtii şi cartoane a fost coordonată de dna Viorica Gorobet, presedintele AO “Tradiţie”.
“A fost cel mai aşteptat şi cel mai impresionant proiect de implicare organizat pina în prezent”, au declarat participantii.

Aceste evenimente au avut loc în cadrul proiectului regional „Pas cu pas spre o comunitate condusă de tineri”, susţinut financiar de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Chişinău .

Un partener important în această Campanie este Agenţia Independentă de Ştiri Deca-press.

Şi TU ai puterea de a ajuta la dezvoltarea comunitară. Ia atitudine!
Si vocea TA conteaza!


Rodica Frecauţanu,
cooordonator de proiect.