Nume
Parola
Vizualizări: 4461
Copiii care monitorizează propriile drepturi lansează la Călăraşi seria reuniunilor raionale cu participarea adulţilor responsabili pentru drepturile copilului
Călăraşi, 1 Aprilie 2010 — „Adulţii cred că mai multe drepturi ale copilului se respectă decât se încalcă, noi însă suntem de altă părere”, au afirmat copiii şi tinerii care au participat, la 30 martie 2010, la reuniunea raională a responsabililor pentru drepturile copilului, desfăşurată la sediul Consiliului Raional Călăraşi. Acest seminar lansează seria de reuniuni raionale axate pe drepturile copilului, pe care Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului le organizează cu participarea copiilor care monitorizează propriile drepturi şi a responsabililor pentru asigurarea drepturilor copilului la nivel raional.

30 de persoane din 15 localităţi ale raionului Călăraşi – directori adjuncţi de licee şi asistenţi sociali, reprezentanţi ai Direcţiei Raionale Generale Învăţământ, Tineret şi Sport – şi cinci copii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, originari din raionul Călăraşi, au discutat situaţia drepturilor copilului şi soluţiile la nivel local pentru asigurarea acestora.

„Am întâlnit aici profesionişti pentru care exprimarea vocii copilului nu este o noutate. Mulţi dintre responsabilii pentru drepturile copilului din Călăraşi au fost implicaţi şi în alte activităţi ale noastre – acum ei participă, înţeleg, acţionează”, spune Preşedintele Centrului de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Cezar Gavriliuc.

Ideea organizării unor astfel de întruniri raionale a fost formulată la atelierele de lucru precedente ale Grupului Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, creat în iulie 2008 de CIDDC.

Sabina Guţan şi Valeria Roşca, din satul Pituşca, şi Cristina Pulbere, Eugen Ciolan şi Vasile Negară, din satul Hirova, au povestit la seminarul de la Călăraşi experienţa lor de doi ani de monitorizare a drepturilor copilului, inclusă în raportul „ADREVĂRUL VORBIT DE COPII”, care a fost prezentat, la începutul lunii martie, în faţa Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie.

„Mi-a plăcut dezbaterea de la seminar şi faptul că, înainte de întâlnire, profesorii au avut de monitorizat timp o săptămână respectarea drepturilor copilului în liceele în care activează”, a spus Valeria Roşca. După ce profesorii ne-au prezentat constatările lor, am povestit şi noi concluziile noastre şi a existat o diferenţă”.

Inspectorul şcolar Ludmila Timofte, reprezentant al Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport Călăraşi, le-a mulţumit tinerilor participanţi pentru iniţiativa de a informa şcolile despre drepturile copilului şi a încurajat membrii Grupului să continue promovarea acestui mecanism de informare a reprezentanţilor autorităţilor locale. De asemenea, profesioniştii din domeniu au propus crearea în fiecare localitate sau instituţie şcolară a unor grupuri de copii care să monitorizeze propriile drepturi şi constituirea unei reţele raionale de sprijin a responsabililor pentru drepturile copilului. „Această reţea, care va include copii şi profesionişti, poate contribui la o mai bună respectare a drepturilor copilului în comunităţi, prin acţiunile sale de monitorizare”, au afirmat profesorii şi asistenţii sociali din raionul Călăraşi.

„Îmi pare bine că până la urmă directorii adjuncţi şi asistenţii sociali ne-au înţeles şi au promis că vor încerca să realizeze recomandările noastre. Comparând monitorizările noastre cu cele ale profesorilor, am constatat că adulţii cred că mai multe drepturi ale copilului se respectă decât se încalcă, dar noi credem invers”, este părerea Sabinei Guţan. Iar Eugen Ciolan, care a prezentat în cadrul seminarului o parte din Raportul Copiilor, este bucuros că „până la urmă, adulţii din Călăraşi au fost de acord cu noi şi am reuşit să avem o discuţie deschisă, de la egal la egal”.

Cezar Gavriliuc susţine că „scopul acestor seminare este de a prezenta experienţa noastră reprezentanţilor autorităţilor locale, responsabili de asigurarea drepturilor copilului”. „Susţinem propunerea profesorilor ca prin intermediul Consiliilor Locale ale Tinerilor, care există în fiecare instituţie de învăţământ din raionul Călăraşi, să fie monitorizate drepturile copilului. În acelaşi timp, şi adulţii responsabili de protecţia şi educarea copiilor au nevoie de instruire, resurse materiale şi financiare, pentru ca acest mecanism de respectare a drepturilor copilului să avanseze”, afirmă Preşedintele CIDDC.

Pe agenda seminarelor raionale cu participarea copiilor şi responsabililor pentru drepturile copilului au fost incluse, de asemenea, raioanele Teleneşti (29 aprilie), Făleşti (30 aprilie) şi Floreşti (13 mai).

Iniţiativa CIDDC de monitorizare a drepturilor copilului de către copii este realizată în cadrul unui proiect susţinut de Organizaţia Suedeză „Salvaţi Copiii”, Misiunea OSCE în Moldova, Agenţia Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Fundaţia SOROS Moldova, Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Reprezentanţa UNICEF în Moldova.

Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Str. E. Coca 15, Chişinău, MD 2008, Moldova
Tel./fax: 71.65.98, 74.78.13
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com
Web: http://www.childrights.md

Partener în comunicare:
URMA ta
E-mail: urma.ta@gmail.com