Nume
Parola
Vizualizări: 4621
WWF şi Fundaţia ERSTE continuă programul educaţional internațional “Şcoli europene pentru o planetă vie”
Chisinau, 30 Aprilie 2013 — Scolile din Moldova sunt invitate să se înscrie în programul internațional “Şcoli europene pentru o planetă vie“, dezvoltat de WWF împreună cu Fundaţia ERSTE. Inițiativa se adresează elevilor cu vârste între 13 si 17 ani din 11 ţări din regiune: România, Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina.

Şcolile şi liceele din Moldova sunt invitate să se înscrie în programul 2013 - 2014, prin trimiterea, până pe 9 iulie, a unei scrisori de motivaţie şi a unui formular ce poate fi descărcat de pe pagina: www.wwf.ro. Aplicaţiile sunt aşteptate în format electronic la adresa cmurariu@wwfdcp.ro sau prin poștă la adresa WWF Dunăre-Carpați România, București, sector 1, str. Ioan Vodă Caragea, nr. 26, în atenția Cătălinei Murariu,

„Programul contribuie la crearea în regiune a unei noi generații de tineri activi și atenți atât la mediul înconjurător, cât și la nevoile comunității. La fiecare nouă ediție “Şcoli europene pentru o planetă vie” suntem la fel de impresionați de capacitatea extraordinară a elevilor de a concepe și pune în practică proiecte de mediu, de creativitatea, maturitatea și forța lor. La fiecare nouă ediție cunoaștem profesori care ne devin aliați în demersul de educație pentru dezvoltare durabilă, la fiecare nouă ediție, atitudinea de responsabilitate față de mediu ajunge în noi și noi comunități pe care elevii le animă și sensibilizează.” a afirmat Cătălina Murariu, coordonatorul programelor de educație pentru dezvoltare durabilă al WWF pentru România si Moldova.

Iniţiativa “Şcoli europene pentru o planetă vie“ debutează cu Academia de o săptămână (27 septembrie – 2 octombrie 2013) din Austria, în cadrul căreia un profesor şi un elev din fiecare echipă vor primi informații pe diverse teme legate de natură și protejarea mediului înconjurător. Prin intermediul atelierelor interactive şi a activităţilor în aer liber eco-pedagogii WWF şi experţii în conservarea naturii le vor prezenta elevilor şi profesorilor temele programului : „Amprenta ecologică - efectele globale ale consumului”, „Dunărea - linia vie a Europei şi „Cetăţenie activă - mobilizarea şi motivarea celor din jur” – și le vor da sfaturi utile pentru implementarea ulterioară a propriilor proiecte de mediu.

Fiecare echipă își va alege tema proiectului, dintre cele trei propuse de organizatori și, până la sfârşitul anului şcolar viitor, va construi proiecte în jurul subiectului ales. Ideile proiectelor şi realizarea acestora vor depinde în totalitate de creativitatea elevilor și de interesul autentic pentru soluționarea unei probleme de mediu identificată în comunitatea locală. Activităţile pot varia de la piese de teatru şi expoziţii, până la evenimente de stradă și organizarea de zile dedicate reciclării.

Evoluţia proiectelor de mediu ale elevilor poate fi urmărită pe blogul programului: http://schools.foralivingplanet.eu. La finalul programului / anului școlar, în iunie 2014, echipele se reîntâlnesc în cadrul evenimentului final ce are loc în zona unui parc natural din România. În cadrul acestui eveniment echipele își vor prezenta activităţile desfășurate și realizarile obținute în proiectele inițiate și implemenate de elevi și își vor împărtăşi experienţele cu ceilalţi. Evenimentul va include și o componentă de planificare pe mai departe, o zi fiind dedicată dezvoltării de idei pentru o acţiune internaţională ecologică pentru toamna 2014.

„Iniţiativa “Şcoli europene pentru o planetă vie” completează într-un mod interesant lista proiectelor noastre educative internaţionale. Suntem încântaţi că numărul tinerilor care se implică într-un mod creativ în programul nostru de schimb de experienţă internaţional creşte de la an la an”, a declarat Doraja Eberle, Preşedintele Consiliului de Conducere al Fundaţiei ERSTE.

Programul ”Şcoli europene pentru o planetă vie” s-a desfășurat pentru prima dată în anul școlar 2008/2009. De atunci, 165 școli din 11 țări europene au participat la această competiție, generând proiecte cu efecte în tot atâtea comunități locale. Astfel, aproximativ 3000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani si-au pus în practică proiectele ecologice individuale.

Informații pe scurt:

Temele programului - „Amprentă ecologică - efectele globale ale consumului”, „Dunărea –linia vie a Europei” şi „Cetăţenie activă - mobilizarea şi motivarea celor din jur”

Termenul limită pentru înscrieri: 9 iulie 2012.

Țări participante: România, Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

Participarea elevilor este gratuită. Clasele participante vor primi sprijin financiar pentru implementarea proiectelor. Discuţiile din cadrul Academiei, documentaţia proiectului şi prezentările din cadrul evenimentului final vor fi realizate în engleză, limba oficială a întregului program.

Mai multe informaţii despre programul ”Şcoli europene pentru o planetă vie” şi formularul de înscriere se pot găsi pe www.wwf.ro.

Pentru mai multe informații vă rugăm contactați:

Andreea Gurău, Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Cătălina Murariu, Coordonator Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă WWF:
E-mail: cmurariu@wwfdcp.ro, Tel. 0730 098 104

Tudor Stefan, Coordonator PR în Moldova:
E-mail: tustefan@gmail.com, Mob. +373 69143488

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org


WWF

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.