Nume
Parola
Vizualizări: 4455
Festivalul de Teatru Social şi-a desemnat câştigătorii
8 Noiembrie 2010 — Festivalul de Teatru Social, organizat în premieră în Republica Moldova pe 6 noiembrie 2010, a reunit 12 echipe de tineri entuziaşti, cu vârste cuprinse între 14-25 de ani, din mai multe localităţi ale republicii – Chişinău, Făleşti, Cahul, Drochia, Călăraşi, Glodeni, Bălţi şi Bender. Tinerii au prezentat scenete despre mai multe fenomene care marchează societatea contemporană – migraţia, pericolul traficului de fiinţe umane şi violenţei în familie, prevenirea HIV/SIDA, riscurile în perioada adolescenţei, dreptul la un mediu curat şi altele.

Echipele au fost jurizate de către o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerelor Educaţiei şi Tineretului şi Sportului, Agenţiilor Naţiunilor Unite în Moldova, organizaţiilor de tineret şi actori profesionişti.

Premiul I a fost acordat echipei Centrului de Informare şi Documentare Privind Drepturile Copiilor din Chişinău, care a prezentat o scenetă despre migraţie şi prevenirea traficului de fiinţe umane. Mesajul exprimat de tineri a fost că părinţii sunt responsabili pentru supravegherea copiilor, iar lipsa atenţiei şi a grijii corespunzătoare poate avea consecinţe grave pentru copii, aceştia ajungând să fie traficaţi.

Premiile doi şi trei au fost acordate echipelor Y-PEER din Bender şi Glodeni, care au abordat problemele persoanelor care trăiesc cu HIV şi a lipsei informaţiei corecte privind această epidemie, precum şi riscurile legate de sănătatea reproductivă a tinerilor din Moldova.

Eugenia Parlicov, Reprezentantul Ministerului Educaţiei, a spus că tinerii au trebuit să convingă publicul prin claritatea mesajului exprimat, arta scenică, dar şi să respecte cu stricteţe timpul acordat pentru scenetă, acestea fiind principalele criterii de evaluare. „Ne exprimăm încrederea că Festivalul va continua şi în alţi ani şi va reuni echipe din toate raioanele ţării. Este un exemplu reuşit de mobilizare a tinerilor, care demonstrează că tinerii sunt nu doar martori ai fenomenelor care îi înconjoară, dar şi agenţi activi ai schimbării”, a spus ea.

Anna Susarenco, Reprezentantul Reţelei Y-PEER, a menţionat că toate echipele participante au primit Diplome de menţiune şi cadouri, scopul evenimentului fiind nu atât competiţia echipelor, cât schimbul de experienţă, socializarea tinerilor şi crearea unor parteneriate de viitor.

Festivalul de Teatru Social a fost organizat de către Reţeaua Educatorilor de la Egal la Egal „Y-PEER”, Fondul ONU pentru Populaţie, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. Evenimentul a lansat şi Săptămâna Participării Active a Tinerilor în Republica Moldova.

Pentru detalii vă rugăm să contactaţi:

Anna SUSARENCO, Reprezentant Reţeaua Y-PEER Moldova: tel: 214002; e-mail: anna_susarenco@yahoo.com şi să vizitaţi paginile de internet: www.y-peer.md; www.unfpa.md