Nume
Parola
Vizualizări: 1766
Ședința de constituire a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord de legislatura a III-a a avut loc la Bălți. Noul președinte al CRD Nord este Ion Leucă
Bălți, 29 Septembrie 2015 — Membrii Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) de legislatura a III-a s-au reunit astăzi în cadrul primei ședințe regionale. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Cei 40 din 48 de membri ai CRD Nord prezenți la ședință au ales, cu unanimitate de voturi, președintele și vicepreședintele Consiliului. Astfel, președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, este noul președinte al CRD Nord; vicepreședintele CRD Nord a fost ales primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, iar în calitate de secretar - directorul ADR Nord, Ion Bodrug. Reprezentant al CRD Nord în cadrul Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a fost desemnat președintele Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare, Marin Ciobanu, în calitate de reprezentant al sectorul privat.

În cadrul ședinței de constituire a CRD Nord au rostit discursuri ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca; viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatâi; șeful Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, Valerian Bânzaru; directorul ADR Nord, Ion Bodrug; directorul de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Republica Moldova și managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, Philipp Johannsen. De asemenea, la ședința CRD Nord au participat șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională a MDRC, Sergiu Cecan, specialiști de la ADR Nord, consultanți și experți GIZ și jurnaliști.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, i-a felicitat pe noii membri ai CRD Nord, oferindu-le asigurări că MDRC și ADR Nord încurajează implicarea tuturor membrilor CRD Nord în procesul de realizare a politicii de dezvoltare regională. Ministrul a mai declarat că MDRC pledează pentru transparența alocării mijloacelor financiare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), membrii CRD Nord fiind implicați în tot acest proces complex de luare a deciziilor.

În cadrul primei ședințe a noii componențe a CRD Nord, Valerian Bânzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, i-a familiarizat pe noii membri ai CRD Nord cu principiile generale ale dezvoltării regionale. Totodată, funcționarul a trecut în revistă cele mai importante realizări obținute în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională atât în nordul republicii, cât și în țară.

Membrii CRD Nord au luat act de rolul CRD Nord în realizarea obiectivelor politicii naţionale şi regionale în domeniul dezvoltării regionale, precum și de atribuțiile și activitatea curentă a ADR Nord, instituție ce realizează obiectivele regionale şi naţionale de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Aceste subiecte au fost prezentate de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

La rândul său, Philipp Johannsen, director de țară GIZ, le-a vorbit noilor membri ai CRD Nord despre asistenţa acordată de Guvernul Germaniei în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova.

Despre CRD Nord

CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii CRD Nord își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.

www.adrnord.md