Nume
Parola
Vizualizări: 5511
Discursul public: de la conţinutul mesajului la prezenţa scenică
10 Iunie 2013 — Tinerii lideri politici au avut parte de o Şcoală de Vară între 8 şi 9 iunie la Vadul lui Vodă. Alături de trainerii Mircea Surdu şi Vlad Ciobanu tinerii au discutat despre regulile transmiterii unui mesaj în mass-media electronică, dar şi cum să ai o prezenţă publică impecabilă.

Prima zi a şcolii de vară a fost dedicată mesajului public transmis prin canalele mass-media, cu Mircea Surdu, directorul TV Moldova 1. Cursul a început cu definirea unor noţiuni generale ale acestui tip de media, în care trainerul invitat activează de circa 30 ani.

Expertul a subliniat principalele gafe în televiziune, pe care le fac jurnaliştii, dar şi invitaţii la emisiunile televizate, oferind exemple reale. Acesta a sugerat şi câteva reguli pentru viitorii politicieni sau lideri care vor fi invitaţi la emisiuni: repetiţie, pregătire şi să se ţină cont de teoria „punţii”. „Nu există artă în televiziune, totul se creează după reguli strict matematice”, a precizat Mircea Surdu.

Participanţii au fost curioşi să discute despre calitatea produselor Moldova 1, expertul explicându-le că există un cerc vicios: „televiziunea face emisiuni proaste pentru că statul nu dă bani, iar statul nu dă bani pentru că televiziunea face emisiuni proaste”.

Un alt subiect abordat a fost cel al dezbaterilor TV, aici fiind amintite câteva reguli care ne pot asigura o imagine bună: „forţa argumentului (pozitiv!), nu aştepta să ţi se dea replica, improvizaţia, teoria „punţii”.

Tinerii au fost implicaţi într-un exerciţiu practic: au participat la o dezbatere, fiind filmaţi, apoi au analizat secvenţa filmată. Alături de Mircea Surdu participanţii au discutat punctele forte şi cele slabe ale dezbaterii, având oportunitatea de a aplica cunoştinţele teoretice obţinute anterior.

În cea de-a doua parte a seminarului, tinerii au discutat despre arta vorbirii în public cu Vlad Ciobanu, actor, profesor la Academia de Muzică, Film, Teatru şi Arte Plastice.

Vlad Ciobanu a explicat tinerilor cum să-şi reducă emoţiile şi tracul înainte de a ţine un discurs în public prin intermediul exerciţiilor de respiraţie, cum să-şi păstreze calmul şi interesul chiar şi în discuţiile cu persoane mai puţin agreabile.

„Pentru a avea un discurs reuşit, care să capteze atenţia publicului este necesar să aveţi un mesaj cât mai simplu şi cât mai clar. Să aveţi ce spune, astfel încât să nu fiţi nevoiţi să recurgeţi la acţiuni de captare a atenţiei”, a explicat profesorul.

Întrebat care din politicienii noştri sunt cei mai buni „actori”, Vlad Ciobanu a precizat că „actoria presupune un act, o jertfire, or, politicienii noştri nu sunt actori, ci mai degrabă cabotini. Noi actorii, mereu avem grijă să ne facem auziţi şi de spectatorii din ultimele rânduri, cu cele mai ieftine bilete, asta recomand şi politicienilor şi vouă, viitorilor lideri politici: să vă faceţi auziţi”.

Tinerii au discutat despre viaţa actorilor, despre repetiţiile dinaintea spectacolelor, despre marile roluri dintr-o piesă de teatru, dar şi despre valorile şi tradiţiile care dispar.

Şcoala de Vară a avut loc în cadrul proiectului de instruire politică a tinerilor, implementat de IDIS ”Viitorul”, cu suportul financiar al Fundației Hanns-Seidel.

Pentru detalii contactaţi Coordonatorul proiectului la numărul de telefon 0 22 221844 sau adresa de e-mail : ghenadie.mocanu@viitorul.org.