Nume
Parola
Vizualizări: 3409
Sesiune de lucru a Delegației Suedeze la Chișinău, în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei și Republica Moldova
Chişinău, 31 Octombrie 2012 — Sesiunea de lucru a Delegației Suedeze la Chișinău, în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei și Republica Moldova, s-a desfăşurat la Chişinău, la 29 şi 30 octombrie 2012.

Tematicile abordate în cadrul sesiunii au vizat funcția de control a Parlamentului asupra activității Guvernului, monitorizarea parlamentară și experiența suedeză, provocările controlului parlamentar și bunele practici ale omologilor suedezi. De asemenea, s-a discutat, prin prisma experienței Suediei, despre integrarea europeană, etapele pre-aderării și procesul de post-aderare.

În cadrul ședinței de lucru au participat Liliana Palihovici, Vicepreședinta Parlamentului Republicii Moldova, Președinta Grupului Parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei; E.S. Ingrid Tersman, Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova; Goran Lennmarker, Președintele delegației suedeze, ex-Președinte al Comisiei Afaceri Externe și fost Președinte al Adunării Parlamentare a OSCE; Bertil Wennberg, expert, fost șef al Secretariatului Comisiei Parlamentare pentru Constituție; precum și parlamentari suedezi, alături de reprezentanți ai fracțiunilor PCRM, PLDM, PL și PD.

Sesiunea a fost inaugurată prin cuvântul de deschidere al Președintei Grupului Parlamentar de prietenie cu Regatul Suediei, Liliana Palihovici, care a afirmat că „cea de-a doua sesiune de lucru în cadrul Programului de Cooperare Parlamentară dintre Regatul Suediei și Republica Moldova este o ocazie favorabilă de a prelua bunele practici ale colegilor suedezi, care vin cu o experiență adânc ancorată în tradiția valorilor democratice veritabile”. „Controlul parlamentar asupra activității Guvernului și monitorizarea parlamentară sunt repere cheie în activitatea legislativă, care trebuie îmbunătățite substanțial la noi”, a afirmat Vicepreşedinta Parlamentului.

Experții suedezi au sugerat că Republica Moldova trebuie să profite de oportunitățile și provocările lansate odată cu alegerea direcției integrării europene, astfel încât ar putea prelua din experiența statelor Baltice sau Polonia - țări care au progresat vizibil în ultimul deceniu după integrarea în Uniunea Europeană.

E.S. Ingrid Tersman, Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova, consideră că eforturile Parlamentului Suediei, efectuând această vizită de lucru, deopotrivă cu activitatea Ambasadei suedeze în Republica Moldova, vor contribui la stabilirea parteneriatelor și cooperării fructuoase între parlamentarii suedezi și cei moldoveni, valorificând la maxim schimbul de experiență și bunele practici.

Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a încheiat lucrările celei de-a doua sesiuni a Delegației Suedeze la Chișinău, concluzionând următoarele: „Experiența Suediei este extrem de valoroasă pentru Republica Moldova, în contextul în care țara noastră ar putea prelua modelul campaniilor de informare implementate cu succes în perioada de pre-aderare la Uniunea Europeană; cetățenii Moldovei trebuie să fie informați referitor la avantajele și beneficiile integrării europene, însă, trebuie să înțeleagă toate etapele acestui proces complex, dar care, în ultimă instanță, este traiectoria pe care trebuie s-o alegem pentru modernizarea și progresul Moldovei”.

Obiectivul cooperării la nivel parlamentar dintre Regatul Suediei și Republica Moldova constă în consolidarea democrației parlamentare moldovenești prin acordarea asistenței din partea Parlamentului (Riksdag) Regatului Suediei. Programul include organizarea unui șir de seminare și instruiri pe parcursul anului 2012, iar vizita recentă de lucru a delegației suedeze este a doua din seria vizitelor organizate în cadrul acestui program.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreședintei Parlamentului Republicii Moldova