Nume
Parola
Vizualizări: 3023
Socialiştii vin în ajutorul agricultorilor moldoveni
19 Iulie 2012 — Igor Dodon a criticat dur politica Guvernului în domeniul agricol, a lansat o nouă campanie socială – „Cumpărăm Produse Moldoveneşti” – şi a declarat că Partidul Socialiştilor este gata să se alăture protestelor iniţiate de agricultori. Toate acestea, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, cu participarea lui Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, însoţit de Viorel Melnic şi Victor Sorocean, membri ai comitetului executiv şi alţii.

Igor Dodon a lansat astăzi un atac dur împotriva politicilor promovate de Guvernul Filat în domeniul agricol. Potrivit liderului socialist, Gvernul în loc să ajute agricultorii în actualele condiţii climaterice deosebit de dificile, îi împinge pe fermierii autohtoni spre faliment definitiv. Conducerea Ministerului Agriculturii este într-atît de incompetentă, încît dacă acest minister nu ar exista, agricultura moldovenească nici nu ar simţi diferenţa, sau ar funcţiona chiar în condiţii mai bune.
Pentru a-şi argumenta nemulţumirea faţă de activitatea guvernării, Igor Dodon a prezentat un set de date din sectorul agroalimentar, care atestă o situaţie critică pentru Republica Moldova. Dintre acestea, menţionăm:
- Peste 250 mii ha de teren agricol neprelucrate şi abandonate.
- În sectorul agricol per ansamblu pe prima jumătate de an a fost înregistrată o scădere a volumului producţiei de 2%.
- Volumul mărfurilor transportate a scăzut cu 10% în primele cinci luni ale anului.
- Din cauza calamităţilor naturale, secetă şi ploi abundente, pierderile deja se estimează la peste 1 mlrd lei (dupa datele MAIA - 900 mln lei).
- Achiziţii în rezerva de stat nu au avut loc pe parcursul anilor 2009-2012; ceea ce pune în pericol asigurarea securității alimentare a populației.
- Acordarea subvenţiilor producătorilor agricoli rămâne a fi netransparentă şi birocratizată. Condiţiile şi criteriile expuse în regulamentul de subvenţionare şi în contractul încheiat între producătorul agricol şi AIPA lasă loc pentru mituiri.
Igor Dodon, de asemenea, a învinuit Guvernul de organizarea unui „genocid fiscal”, prin care o ramură întreagă a economiei – agricultura, va fi desfiinţată, iar fermierii vor fi trecuţi pe pantă.
Astfel, Dodon semnalează că pentru anul 2012, Parlamentul a aprobat un set de modificări la legislaţia fiscală care majorează presiunea fiscală asupra cetăţenilor şi agenţilor economici ce activează în agricultură şi sectoarele conexe ei:
- a fost majorată de la 8%la 20% taxa pe valoare adăugată pentru produsele agricole şi
zahăr;
- s-a reintrodus impozitul pe venitul persoanelor juridice la cota de 12% (art.15 din Codul fiscal);
- s-a introdus impozitul pe venitul gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) la cota de 7% (art.15 din Codul fiscal);
- a fost majorată de la 5% la 7% cota impozitului pe venit reţinut prealabil la sursa de plată din plăţile efectuate în folosul persoanelor fizice (art.90 din Codul fiscal). Majorarea respectivă vizează în mod special persoanele fizice care intenţionează să vândă cota de teren agricol unei persoane juridice;
- s-au indexat accizele la produsele petroliere, majorându-se cu 6,6-6,8% faţă de anul 2011 (anexa la titlul IV al Codului fiscal);
- s-a anulat facilitatea la impozitarea veniturilor obţinute de persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova de la înstrăinarea terenurilor cu destinaţie agricolă (s-a exclus lit.o1) din art.20 al Codului fiscal).
O situaţie deosebit de gravă găsim în sfera realizării produselor autohtone. Potrivit datelor oficiale, circa 60% din coşul de consum e format din produse de import. În primul trimestru al anului 2012, Republica Moldova a importat produse agroalimentare şi animale vii în sumă de aproximativ 205 mln. dolari (o creştere comparativă de 5,3%). Dintre acestea, importul de zahăr a crescut aproape de 2 ori; cereale – cu 23%; carne – cu 24%, produse lactate – cu 17%. Pentru al treilea trimestru al anului, se aşteaptă o creştere şi mai semnificativă a importurilor.
Igor Dodon a venit în încheierea conferinţei cu un apel, care poate fi redat prin următoarele teze:
„Guvernul AIE nu este capabil să susțină sectorul agricol. Guvernul din protector al agriculturii s-a transformat în calamitate naturală pentru agricultori. De aceea, astăzi una din puţinele speranţe suntem noi toţi, consumatorii de rând. Criza din sector poate fi depășită doar dacă se vor consuma preponderent produse autohtone, diminuînd, astfel, cererea de produse similare importate. O creștere a consumului de produse autohtone va contribui la ieșirea parţială din criză a agriculturii moldoveneşti, fiindcă va stimula investițiile și spori competitivitatea produselor moldovenești. Daca însă, se va stimula consumul din importuri, nu vom obține nimic şi agricultorii, ţăranii, economia în general va decădea şi mai grav.
De aceea, Partidul Socialiştilor a început de astăzi o campanie de afişaj la scară republicană, cu îndemnul: „Procurăm Produse Moldoveneşti. Susţinem Producătorii Noştri”. Mii de placate cu aceste îndemnuri vor fi afişate în toate pieţile din republică, pentru a le reaminti cetăţenilor că fiecare persoană poate contribui direct şi concret la salvarea agriculturii naţionale”.
În final, Igor Dodon a declarat oficial că partidul pe care îl conduce este gata să sprijine acţiunile de protest ale agricultorilor si să le ofere suport logistic, politic, uman şi juridic.