Nume
Parola
Vizualizări: 2723
Managementul riscurilor în securitatea informaţională
chisinau, 16 Octombrie 2012 — Interacțiunea între furnizorii rețelelor şi serviciilor de comunicații electronice și organele statale pentru implementarea politicii de securizare a infrastructurii utilizatorilor de servicii și datelor transmise a constituit tema discuţiei la o masă rotundă organizată la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC). Prin această acţiune a fost dat startul „Săptămânii Securităţii Informaţiei în Guvern”.

Viceministrul TIC Mihaela Iacob a menţionat că tehnologia informaţiei ne asigură un şir de beneficii, dar ne face mai vulnerabili în faţa unor eventuale riscuri în spaţiul virtual. De aceea este important să aprofundăm interacţiunea între structurile statale pentru acţiuni coordonate şi eficiente în vederea garantării securităţii, protecţiei şi confidenţialităţii datelor şi informaţiilor, a accentuat Mihaela Iacob.

La reuniune au fost evidenţiate o serie de riscuri în ce priveşte securitatea informațională. Printre acestea, lipsa de înţelegere a problemelor existente în domeniu, dar şi atitudinea iresponsabilă a managerilor față de pericolele schimbului nesecurizat de date și informații.

Potrivit unui studiu efectuat de specialiştii MTIC, mulţi dintre funcţionarii publici folosesc în locul adreselor profesionale de Internet cu domenul .md serviciile mail.ru, rambler.ru sau gmail.com, ceea ce nu asigură protecţia datelor. Participanţii la dezbateri au menţionat necesitatea implementării cadrului de protejare, convergenţă şi interoperabilitate, care facilitează schimbul de date între autoritățile administrației publice centrale şi locale.

Săptămâna Securității Informației în Guvern se desfășoară în perioada 15-19 octombrie sub genericul „Simte-te ca acasă în spațiul cibernetic, fii în siguranță”. Acţiunile sunt adresate funcționarilor publici, companiilor, societății civile și cetățenilor.