Nume
Parola
Vizualizări: 3273
Socialiştii sînt împotriva reformei la MAI, deoarece va acutiza situaţia criminogenă din ţară
19 Martie 2013 — Deputaţii socialişti au înregistrat un proiect de lege în Parlament prin care solitică stoparea implementării Legii privind activitatea Poliţiei şi statutului Poliţistului, care a intrat în vigoare la 5 martie 2013 şi insistă asupra revenirii la vechea Lege cu privire la Poliţie, dar şi creşterea garanţiilor sociale pentru colaboratorii poliţiei.
Potrivit socialiştilor, în actuala variantă a Legii cu privire la activitatea poliţiei şi statutul poliţistului, sînt constatate lacune serioase care vor avea efecte negative asupra activitatăţii de mai departe a poliţiei şi care se vor reflecta nemijlocit asupra securităţii cetăţenilor. În opinia mai multor experţi, poliţia criminală nu va fi în stare să îndeplinească un volum atît de mare de lucru ca urmare a preluării unor atribuţii de la poliţia de ordine publică, astfel criminalitatea va creşte şi mai mult.
Odată cu implementarea acestei reforme se distrug definitiv bazele serviciului operativ în cadrul MAI, aducînd haos în activitatea respectivă. Poliţia municipală a fost înlăturată completamente de la administraţia publică locală şi societatea civilă. Legea care a intrat în vigoare de la 05 martie 2013 categoric nu prevede un pachet social al poliţistului şi membrii familiei sale, lipsindu-i de toate înlesnirile. Poliţiştii simpli nu mai beneficiază de indemnizaţii unice alimentare, de spaţiu locativ, iar în zonele rurale - de dreptul de a primi loturi de teren şi alte înlesniri sociale.
Socialiştii consideră că prin implementarea noii legi cu privire la poliţie şi aşa numitor “reforme sterile” în domeniul afacerilor interne, actuala guvernare în mod conştient aruncă tot mai mult Republica Moldova în mîinile criminalilor. Datele statistice alarmante de creştere a nivelului criminalităţii, cazurile ieşite din comun de crime săvîrşite fără a fi descoperite, incapacitatea organelor de forţă de a face faţă lucrurilor atestă similitudini cu anii 90. Această stare a lucrurilor nu mai poate continua.
Opinii negative vizavi de reformele iniţiate au fost expuse şi de sindicatul ”Demnitate” care şi-a arătat public nemulţumirea care persistă în subdiviziunile MAI şi mai ales în rîndurile colaboratorilor Brigăzii cu destinaţie specială ”Fulger”, Direcţia de Poliţie a municipiului Chişinău, inspectoratele de poliţie municipale şi sectoriale.
Astfel, socialiştii consideră că Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului are doar tentă politică şi va avea efecte exclusiv negativ atît pentru poliţişti cît şi pentru întreaga societate.

Spre informare: conform datelor statistice, în ultimile patru luni nivelul criminogen din ţară a crescut cu peste 40%, iar la unele categorii de infracţiuni grave şi deosebit de grave – cu peste 50 la sută. Cu 24% a crescut numărul omuciderilor, cu 6,5% numărul tîlhăriilor, cu 18% numărul jafurilor, cu 22,0% numărul răpirilor mijloacelor de transport. Zilnic cetăţenii sunt stresaţi de crimele odioase săvîrşite în locurile publice, fiind supuşi riscului de a pătimi în urma reglărilor de conturi între grupările criminale.