Nume
Parola
Vizualizări: 2906
“Şezătoare” - colaborare între două grădiniţe de pe ambele maluri ale Nistrului
6 Februarie 2014 — “Şezătoare” - colaborare între două grădiniţe de pe ambele maluri ale Nistrului

La sfârşitul lunii ianuarie, curent, în incinta grădiniţei de copii „Romaniţa” din s.Varniţa s-a desfăşurat o adevărată şezătoare cu caracter cultural-educativ „La vatra neamului”, organizată în cadrul proiectului “Podeţul prieteniei între grădiniţa „ Romaniţa ” s. Varniţa, r. Anenii Noi şi grădiniţa ”Guguţă” s. Speia, r. Grigoriopol. Şezătoarea a avut un conţinut educativ, materialul utilizat (prosoape, feţe de masă şi perne brodate, covoare moldoveneşti, veselă tradiţională, broderii, etc.), calitatea artistică a materialului prezentat, organizarea şi antrenarea copiilor. Serbarea a avut un caracter festiv, programul fiind alcătuit în baza criteriului tematic: ”şezătoare la gura sobei pe timp de iarnă”.
În scopul menţinerii interesului copiilor, cadrelor didactice (13 persoane), oaspeţilor invitaţi (8 persoane - femei dintre care 5 mame din oraşul Bender, Transnistria) şi al asigurării unei atmosfere adecvate întregii activităţi, şezătoarea a cuprins poezii, cântece, dansuri folclorice. Sala a fost amenajată, având aspectul de ”casa mare” în care se pregăteau de oaspeţi moş Gheorghe şi mătuşa Ileana (educatoarele). Oaspeţii (copiii) au venit la şezătoare, fiecare cu câte o lucrare hande-made (croşetare, împletire, curăţirea porumbului etc.)
Pe parcursul activităţii, preşcolarii au demonstrat nu doar priceperi şi deprinderi de muncă casnică dar şi au arătat talent în recitare, dans, glume, spectacol. Astfel, au fost cântate în grup cântecele populare. De asemenea s-au zis proverbe, ghicitori, frământări de limbă, s-a jucat o scenetă cu Păcală şi Tândală.
Principala preocupare a educatorilor în cadrul serbării a fost animarea .Însă, scopul de bază a fost educarea la copii a dragostei faţă de neam şi faţă de folclorul strămoşesc. Cultivarea dragostei faţă de tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti, ceea ce şi s-a realizat cu succes. La finalul şezătorii, copiii au fost serviţi cu mere, nuci şi dulciuri.
Menţionăm că, activitatea este finanţată în cadrul proiectului: „Participarea femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale Nistrului la dezvoltarea comunităţii”, care este implementat de Centrul CONTACT, în parteneriat cu Institutul Independent de Drept si Societate Civilă din Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Persoana de contact: Liliana Porumb, coordonator de programe al Centrului Contact.
Tel: 22/233947.