Nume
Parola
Vizualizări: 2509
Eficienţa facilităţilor fiscale pentru domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor - subiectul discuţiei între MTIC şi sectorul privat
CHIŞINĂU, 14 Iunie 2012 — MTIC, 14-05-2012

Situaţia actuală în domeniul TIC, eficienţa facilităţilor fiscale şi cum ar trebui statul să susţină edificarea unei societăţi informaţionale,-sunt principalele subiecte dezbătute la masa rotundă” Tehnologiile informaţionale şi administrarea de stat” , organizată de portalul informaţional noi.md şi ziarul “Kişinevskii obozrevateli” . Discuţiile au loc în ajunul Moldova ICT Summit, programat pentru 16-17 mai. La dezbateri a participat Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor , Pavel Filip, şi reprezentanţi ai companiilor, care activează în acest sector. “Facilităţile fiscale de unele singure nu asigură fluxul scontat de investiţii. Mai importantă pentru investitori este stabilitatea poltică, existent unor reguli clare de joc , încrederea în ziua de mâine, lipsa corupţiei şi birocraţiei” ,- a menţionat Pavel Filip. În opinia Ministrului,tehnologiilor informaţionale le revine un rol decisiv în eradicarea celor două flagele prin asigurarea transparenţei şi excluderea factorului uman din procesul decizional.

Vitalie Iurcu, directorul general al companiei”Moldtelecom”, consideră că accesul la facilităţile fiscale trebuie să fie egal pentru toţi. În prezent de înlesnirile fiscale pentru sectorul IT beneficiază 800 de specialişti din cei peste 20 de mii de angajaţi din domeniu. Aceştea produc mărfuri pentru comanditarii străini, astfel, în R.Moldova nu sunt plătite impozite şi nu sunt efectuate plăţi în fondul social şi cel al asigurărilor în sănătate.

În aceeaşi ordine de idei,Veaceslav Cunev, preşedintele Asociaţiei Naţionale din domeniul TIC, este de părere că renunţarea la facilităţile fiscale ar duce la o creştere semnificativă a migraţiei specialiştilor din sector, care în prezent variază între 20-40%. În acelaşi timp, potrivit lui , statul ar trebui să renunţe la aplicarea accizelor şi taxelor vamale la importul echipamentului pentru sectorul TIC.

“Republica Moldova nu are zăcăminte minerale şi resurse energetice, unica bogăţie sunt oamenii, capacitatea lor de a gândi. De accea Misiunea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor este în elaborarea şi aplicarea unor politicii clare şi previzibile pentru dezvoltarea domeniului TIC”,-a accentuat Ministrul Pavel Filip. Actualmente Ministerul TIC lucrează asupra elaborării Strategiei “Moldova digitală 2020”. La definitivarea documentului au fost invitate să participle toate părţile interesate.”La şedinţa tematică a Guvernului din 17 mai se va discuta despre viitorul sectorului TIC în R.Moldova şi rolul statului în susţinerea acestui domeniu. Este o premieră absolută şi abordarea acestei probleme la cel mai înalt nivel este o dovadă că Executivul conştientizează importanţa TIC într-o societate modernă”,- a concluzionat Ministrul Pavel Filip.

Astăzi,14 mai, a fost dat startul “Zilelor TIC în Moldova-2012” prin organizarea unui training pentru jurnalişti ”Iniţiere în jurnalism bazat pe date deschise”. Zilele TIC sunt organizate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din 2008 cu prilejul Zilei Mondiale a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale.