Nume
Parola
Vizualizări: 2031
La Sireți s-a desfășurat o ședință de Consultări publice privind procedura de expropriere temporară pentru terenurile afectate în timpul construcției magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași
11 Aprilie 2023 — ADR Centru în calitate de implementator al proiectului ,,Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" finanțat de către Guvernul Federal German prin intermediul băncii de dezvoltare KfW, a inițiat o rundă de Consultări publice pentru localitățile afectate în timpul construcției magistralei de apă potabilă. Acest exercițiu vine ca urmare a aprobării Legii nr. 296/2022 privind declararea lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași drept bun de utilitate publică de interes național.

Detalii pe www.adrcentru.md

Astfel, la ședința desfășurată în incinta Primăriei Sireți, au fost invitați reprezentanți ai Autorităților locale din Sireți, Roșcani și Ghidighici, inginerii cadastrali, perceptorii fiscali, precum și proprietari ai terenurilor ce vor fi afectați în măsură mai mare de lucrările de construcție a apeductului magistral, care vor demara în toamna acestui an.

În cadrul ședinței, reprezentanții ADR Centru au informat participanții despre colaborarea agenției cu Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului(IPOT), care va stabili serviciile cadastrale și de evaluare necesare cu privire la terenurile afectate și titularii de drept ce urmează a fi despăgubiți în urma aprobării actului de expropriere.

Totodată, reprezentanții IPOT au comunicat celor prezenți despre faptul că Institutul de Proiectări a identificat 822 terenuri cu numere cadastrale, din 18 localități, prin care va fi construită magistrala ce va aproviziona cu apă potabilă raionul Strășeni și Călărași, în aria proiectului.

Din cele 822 terenuri identificate, 299 sunt din localitățile Sireți, Roșcani și Ghidighici, acestea fiind atît terenuri publice, cît și private.

Titularii de terenuri afectate vor fi înștiințați prin scrisori recomandate, expediate de IPOT, cu privire la procedura de expropriere temporară, termenul și valoarea despăgubirii fiind calculată individual, conform legislației naționale, ținînd cont de prevederile standartelor Băncii Mondiale cu privire la procedura de expropriere și asigurare a recompenselor-ESS5. Consultări similare urmează să fie organizate în perioada 25 -28 aprilie în Strășeni și Călărași, pentru a cuprinde toate cele 18 localități afectate de lucrările de construție din cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" finanțat de către Guvernul Federal German.