Nume
Parola
Vizualizări: 3356
În nordul țării încep activitățile pentru implementarea unui proiect de aprovizionare cu apă și sanitație susținut de Banca Mondială
Bălți, 20 Ianuarie 2023 — O delegație a Băncii Mondiale a efectuat vineri, 20 ianuarie 2023, prima vizită de documentare în Regiunea de Dezvoltare Nord, în contextul implementării proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. De asemenea, la eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, ai Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, directorul și specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

În cadrul unei ședințe de lucru în incinta ADR Nord, directorul și specialiști din cadrul Agenției i-au informat pe reprezentanții Băncii Mondiale despre specificul de lucru al instituției și, în mod special, despre proiectele de alimentare cu apă și sanitație implementate de ADR Nord și finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, din sursele Uniunii Europene, precum și din alte surse externe.

În dialogul său cu reprezentanții Băncii Mondiale, directorul Maria Prisacari a informat că, în cei 13 ani de activitate, ADR Nord a implementat în nordul țării 30 de proiecte de infrastructură în valoare totală de circa 730 mil. lei. În acest context, șefa ADR Nord a subliniat importanța atragerii de surse financiare adiționale pentru îmbunătățirea nivelului de trai în regiune.

Precizăm că ADR Nord este unul dintre partenerii de implementare a proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. În nordul țării, proiectul vizează un șir de localități din raioanele Râșcani și Soroca.

Banca Mondială a aprobat, în data de 31 ianuarie 2022, finanțarea proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, în valoare de 44.1 mil. euro. Cofinanțat de Agenția pentru Dezvoltare din Austria, proiectul susține Guvernul Republicii Moldova și include investiții esențiale în apă și sanitație în orașe și zone rurale, pentru a majora accesul la servicii gestionate într-un mod sigur.

În urma implementării proiectului, circa 66.500 de cetățeni din regiunile de dezvoltare ale Republicii Moldova vor beneficia de condiții mai bune de acces la servicii de apă potabilă și sanitație. Prin intermediul acestui proiect, multe dintre persoanele beneficiare vor fi conectate pentru prima dată la o rețea centralizată de apă. De asemenea, aproximativ 100 de școli și 25 de instituții de asistență medicală din zonele rurale, vor beneficia de servicii mai bune de alimentare cu apă, sanitația și igienă.

www.adrnord.md