Nume
Parola
Vizualizări: 4169
A fost tipărită ediţia din septembrie a publicaţiei periodice „Monitorul Fiscal FISC.MD”
21 Septembrie 2012 — Numărul 5 (9) a publicaţiei periodice „Monitorul Fiscal FISC.MD” a fost deja tipărit. În această ediţie, tema de bază o constituie metodele indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice.


Fiind convinşi de importanţa temei privind metodele indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice, specificată şi pe coperta ediţiei din luna septembrie, precum şi de necesitatea noutăţilor fiscale pentru cititorii revistei noastre, membrii Colegiului de redacţie au hotărît ca Nr. (5) 9 să nu fie editat înainte de publicarea oficială a Legii Nr. 178 din 11.07.2012 (Monitorul Oficial nr. 190-192 din 14 septembrie 2012), prin care au fost aprobate reguli fiscale noi pentru anul curent şi determinată politica fiscală pentru anul 2013. Acesta este motivul reţinerii la publicarea ediţiei din luna septembrie.
Setul materialelor tematice corespunzătoare este prezentat în rubrica ”Documente şi comentarii” şi anume: Capitolul 111 „Metodele indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice”, care este însoţit de Ordinul nr. 96 din 20.08.2012 emis de Ministerul Finanţelor ce confirmă aprobarea Formularului-tip şi Modulul de completare al Declaraţiei persoanei fizice cu privire la disponibilul de mijloace băneşti. Tot la compartimentul respectiv găsim şi materialul dlui Gh. Cojocari, şef adjunct al IFPS, cu privire la ”Metodele şi sursele indirecte – instrument de asigurare a echităţii fiscale”, în care autorul răspunde la întrebările ce pot apărea în procesul declarării de către persoanele fizice a disponibilului de mijloace băneşti.
Un articol important pentru rubrica „Documente şi comentarii” este despre principalele măsuri de politică fiscală pentru anii 2012 – 2013, aspecte de administrare fiscală şi de perfecţionare a legislaţiei fiscale naţionale, pregătit de Anastasia Certan – Director, Direcţia generală politică şi legislaţie fiscală şi vamală, din cadrul Ministerului Finanţelor.
În numărul 5 (9) din luna septembrie este inclusă o rubrică nouă - „Prim-plan”, în care membrii redacţiei vor publica interviuri, în special cu top-managerii companiilor de succes, precum şi cu alte personalităţi notorii din Republica Moldova. Primul invitat al revistei în „Prim-plan” este dl. Serghei Ghincu, directorul general al companiei „DAAC System Integrator” şi partenerul tehnic al revistei noastre, care vorbeşte despre calea dezvoltării tehnologiilor informaţionale în Republica Moldova, de la începutul anilor 1990, pînă în prezent.
Aplicarea T.V.A. pentru unele categorii de tranzacţii şi explicaţiile pentru utilizatorii Registrului general electronic al facturilor fiscale privind procedura de înregistrare a facturilor fiscale sînt reflectate în compartimentul “Întrebări şi răspunsuri”.
Articolele editate în rubrica “Practica fiscală” se referă la efectuarea controlului fiscal total la contribuabilii restanţieri; unele aspecte privind alăturarea la urmărire (în cazul urmării mijloacelor băneşti de pe conturile bancare ale contribuabilului restanţier prin aplicarea suspendării operaţiunilor la conturile bancare); administrarea sechestrelor aplicate pe producţia cerealieră; modificarea reglementării repatrierii de mijloace băneşti, mărfuri şi servicii provenite din tranzacţiile economice externe; tipurile de registre pentru maşini de casă şi control şi modul lor de completare.
În rubrica “Consultaţii juridice” experţii în domeniu continuă informarea contribuabililor cu procedura de insolvabilitate derulînd şirul articolelor cu aceeaşi tematică publicate în nr.4, nr. 2 (6) şi nr. 3 (7).
“Monitor”-ul vizează 2 aspecte: unul include relatările dnei Maia Tverdohleb cu privire la necesitatea implementării Registrului general electronic al facturilor fiscale şi anume răspunsul organului fiscal la adresarea Camerei de Comerţ Americane în Moldova (AmCham Moldova), publicat în nr. 4 (8) al revistei „Monitorul Fiscal FISC.MD”. Cel de-al II-le-a aspect se referă la încurajarea conformării benevole a contribuabililor privind declararea şi plata impozitelor.
O ”altă abordare” a diferenţelor de sumă şi anume cu privire la aspectele contabile şi fiscale, propune în compartimentul “Microfon” dl Veaceslav Ciobanu, Contabil certificat ACAP, administratorul companiei „OptimAudit” S.R.L.
“Analiza încasărilor administrate de Serviciul Fiscal de Stat în semestrul I al anului 2012” este prezentată în “Analize şi statistici”.
În scopul mediatizării serviciilor electronice fiscale, rubrica “servicii.fisc.md” prezintă proiectele implementate, cele în faza elaborării şi proiectele-pilot.Tot aici găsim ghidul utilizatorului cu privire la Registrul general electronic al facturilor fiscale.
Articolul 11 din Codul Fiscal al Republicii Moldova prevede că toate dubiile, apărute la aplicarea legislaţiei fiscale, se vor interpreta în favoarea contribuabilului. Întrucît apariţia situaţiilor dubioase este întotdeauna legată de calitatea, existenţa sau inexistenţa dovezilor, articolul dlui Gheorghe Cojocari “Cine şi ce? Sau despre sarcina probaţiunii” (rubrica “Panorama”) încearcă să ofere un rezumat succint al practicii din spaţiul european, în ceea ce priveşte proba (dovada), evidenţiind unele practici tipice aferente sarcinii probaţiunii.
Pentru contribuabilii care nu au reuşit pînă acum să procure abonament la publicaţia periodică “Monitorul Fiscal FISC.MD” comunicăm următoarele: abonarea se efectuează pentru jumătate de an, costul constituind 225 lei. Procesul abonării este rapid, simplu şi comod, prin completarea unui formular plasat pe monitorul.fisc.md.
De asemenea, Vă informăm că fiecare abonat la revista “Monitorul Fiscal FISC.MD” are posibilitatea de a beneficia gratis de modulul de informare “Newsline”, prin intermediul căruia pot recepţiona informaţii adiţionale despre modificările legislaţiei fiscale, scrisori ale Ministerului Fiananţelor şi IFPS, precum şi alte materiale, tabele, articole etc care nu au spaţiu suficient pentru publicare în revistă.

Pentru informaţii suplimentare privind publicaţia periodică “Monitorul Fiscal FISC.MD”, contactaţi-ne la numărul de telefon (022) 822-031 sau vizualizaţi pagina web monitorul.fisc.md

Sursa Î.S."Fiscservinform": http://servicii.fisc.md//Press_Releases_List.aspx?id=580