Nume
Parola
Vizualizări: 1644
Cruzești – un sat frumos descoperit în cadrul unei vizite de studiu organizată de CALM!O comună bine amenajată, o infrastructură dezvoltată, o colaborare frumoasă între angajații instituțiilor publice, dar și o primară care reușește să aducă investiții pe
10 Aprilie 2023 — O comună bine amenajată, o infrastructură dezvoltată, o colaborare frumoasă între angajații instituțiilor publice, dar și o primară care reușește să aducă investiții pentru dezvoltarea armonioasă a localității – asta au descoperit cele 50 de femei active din mai multe localități rurale ale Republicii Moldova, reprezentante ale administrației locale și societății civile, la Cruzești, municipiul Chișinău, în cadrul unei vizite de studiu cu genericul „Importanța participării femeilor în procesele decizionale și electorale”.

Președinta Rețelei Femeilor din cadrul CALM, primara Violeta Crudu este la al doilea mandat și a reușit în această perioadă relativ scurtă să dezvolte servicii și să creeze condiții mai bune de trai pentru oamenii din comunitatea sa. Participantele în cadrul vizitei de studiu au avut ocazia să afle mai multe despre istoria acestei comune, ce a motivat-o pe Violeta Crudu să candideze pentru funcția de primară, dar și despre cum ideile prind viață atunci când există dorință și tenacitate.

Deși investiții au fost mai multe, consideră că proiectul său de suflet este crearea în 2018 a complexului educațional din localitate. Unind grădinița și școala într-o singură clădire reușește nu doar să salveze aceste două instituții, dar și să optimizeze cheltuielile pentru întreținerea lor, să îmbunătățească condițiile de activitate pentru cei circa 200 de copii și să ofere un bun exemplu pentru alte localități unde, din cauza natalității tot mai scăzute, instituțiile educaționale riscă să fie închise.

Un alt exemplu demn de urmat este cooperarea intercomunitară pentru modernizarea sistemului de colectare a deșeurilor în comunitățile Cruzești, Budești, Tohatin și Colonița. Astfel, cu susținerea USAID, au fost achiziționate un tractor cu accesorii și alte echipamente tehnice necesare pentru a oferi un serviciu calitativ de evacuare și gestionare a deșeurilor din cele patru localități vecine.

Violeta Crudu a reușit să unească în jurul său nu doar oamenii din comunitate, dar și diverși parteneri care au pus umărul pentru plantarea în Cruzești a circa 7 ha de pădure.

Despre activitatea în calitate de primară, Violeta Crudu spune că uneori îi dă aripi, alteori îi provoacă lacrimi pe care nu le vede nimeni, dar orice încercare o ambiționează și mai mult să identifice soluții și să înregistreze noi victorii.

„De ce eu și cine, dacă nu noi, femeile?” Acestea sunt întrebările la care Violeta Crudu are răspunsurile și pe care le-a împărtășit cu femeile care i-au vizitat localitatea, pe care le-a încurajat să se implice, să iasă în față, să candideze, să fie ele schimbarea pe care ne-o dorim cu toții.

La Cruzești au mers și câteva primare de la nordul, sudul și centrul Republicii Moldova, convinse de faptul că orice experiență poate fi utilă în activitatea lor.

Larisa Tomșa, primară de Cneazevca, Leova spune că știa că vine într-un sat care dispune de alte posibilități decât cele de la sudul sau nordul Republicii Moldova. „Localitățile din municipiul Chișinău au resurse financiare necesare, au agenți economici, se bucură de susținerea primăriei municipiului Chișinău și, cel mai important, puțini oameni aleg să plece peste hotare.”

Și Emilia Albu, primară de Mereșeuca, Ocnița, a fost impresionată de energia și dorința colegei sale din Cruzești de a face schimbările necesare în localitate. „Am rămas surprinsă de atitudinea conducătorilor de instituții din localitate și de dorința lor ca noi să plecăm acasă doar cu amintiri frumoase.”

Veronica Osipov, directoare a muzeului din satul Gura Bâcului, Anenii Noi, spune că a venit pentru prima dată la Cruzești și a descoperit un sat ideal de frumos. „Am văzut că oamenii sunt uniți, primăria conlucrează foarte strâns cu toate instituțiile din localitate, ceea ce nu vezi în toate satele.”

Maria Manoli, primară de Zubrești, Strășeni, crede că această inițiativă a CALM de a organiza vizite de studiu în localitățile conduse de femei este foarte bună și va da roade. „În acest caz se aplică metoda practică, nu doar cea teoretică. În afară de aceasta, în cadrul tuturor acestor vizite a fost transmis mesajul că femeile pot, femeile trebuie să candideze, să nu le fie frică, să depășească această barieră psihologică.”

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă