Nume
Parola
Vizualizări: 2762
Cronica expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bîc: ziua a 2-a
Temeleuţi, raionul Călăraşi, 11 Iulie 2013 — Suntem deja în a doua zi a expediţiei, care s-a dovedit a fi una productivă şi foarte interesantă. Am îndeplinit toate scopurile pe care ni le-am propus. În căutarea noilor aventuri , am pornit din satul Temeleuţi spre oraşul Călăraşi, pentru a examina starea rîului Bîc.
Cea mai mare realizare a fost monitorizarea calităţii apei , cu ajutorul căreia am reuşit să comparăm şi să demonstrăm autorităţilor starea rîului din care ei se alimentează.În urma monitorizarii , am ajuns la concluzia că apa este într-o stare excelentă, deoarece majoritatea macronevertebratelor au fost sensibile la poluanţi.De asemenea,una din problemele depistate astăzi este multitudinea lacurilor amplasate pe cursul rîului . Acestea au un rol dublu , atît pozitiv, filtrarea apei,cît şi negativ , captarea şi micşorarea volumului rîului.În drum spre Peticeni,rîul Bîc îşi pierde din cantitate, ajungînd un pîrîiaş foarte micuţ şi îngust,înnămolit şi înstufărit. La fel, lipsesc fîşiile de protecţie, motiv pentru care am observat mai multe deşeuri , aruncate în albia rîului, de către locuitori.
După o perioadă parcursă pe lîngă rîu, am întîlnit o locuitoare a satului Vălcineţ,care ne-a deschis ochii asupra schimbărilor radicale, suportate de către rîu, pe parcursul anilor. Făcînd un popas la Peticeni, ne-am recăpătat noile forţe şi am pornit, pe jos, spre destinaţia finală, oraşul Călăraşi.
A doua zi s-a dovedit a fi interesantă şi , în acelaşi timp, istovitoare pînă la maxim. Totuşi, tinerii ecologişti , fiind motivaţi de îmbunătăţirea calităţii apei rîului Bîc, au finalizat scopul propus cu demnitate . Astfel, pregătirile pentru următoarea zi , plină de aventuri, se începuseră...
Pozele noastre le puteţi urmări pe www.facebook.com/Centrul Naţional de Mediu
Articolul a fost scris de Grupul Comunicare a expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bâc: Petco Ruxanda, David Corina.
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Tinerii în acţiune”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA