Nume
Parola
Vizualizări: 5292
Expert IDIS: R. Moldova are nevoie de un parteneriat strategic cu Turcia
29 Noiembrie 2012 — IDIS “Viitorul” a lansat o nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă. În lucrarea “Consolidarea relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Turcia – către un acord de liber schimb şi un parteneriat strategic”, autorul Veaceslav Berbeca reflectă relaţiile bilaterale dintre R. Moldova cu Turcia şi propune măsuri de atragere a investitorilor din Turcia.

Autorul consideră că semnarea mai multor acorduri și protocoale cu Turcia constituie un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale. “Semnarea unui Parteneriat strategic cu Turcia, în viitorul apropiat, are menirea de a diversifica opțiunile politicii externe a Republicii Moldova, în special din perspectiva stimulării comerțului extern cu scopul de a reduce dependența mărfurilor moldovenești de anumite piețe de desfacere, cum ar fi cele europene care se confruntă cu grave probleme economice”, este de părere expertul.

Această deschidere, crede Veaceslav Berbeca, trebuie urmată și de o prezență mai mare a investitorilor turci pe piața moldovenească pentru crearea de noi locuri de muncă și sporirea competitivităţii mărfurilor autohtone. Însă, prezența investitorilor străini depinde în mare măsură de felul cum guvernarea de la Chișinău va combate corupția și ineficiența organelor judecătorești care sunt, de regulă, piedici majore în calea atragerii investițiilor străine.

Mai multe recomandări pot fi găsite în cea de-a 50-a ediţie a Buletinului de politică externă:
http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=4048&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Consolidarea-relatiilor-bilaterale-dintre-Republica-Moldova-si-Turcia-catre-un-acord-de-liber-schimb-si-un-parteneriat-strategic

Pentru (dez)abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.