Nume
Parola
Vizualizări: 5357
SOMATO continuă să dezvolte rețeaua de experți în drepturile persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale
Chișinău, 19 Octombrie 2017 — Asociația SOMATO anunță primele bilanțuri ale activităților realizate în cadrul implementării proiectului ce prevede formarea unei rețele de experți în drepturile persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale.

Este vorba de proiectul „Nimic pentru noi fără noi: crearea unei rețele de experți în drepturile persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale”, derulat de Asociația SOMATO, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.

Astfel, de la lansarea proiectului, în iulie a.c., și până la finele lunii septembrie, Asociația SOMATO a susținut o serie de activități pentru dezvoltarea și fortificarea rețelei de experți.

O „discuție deschisa” a fost organizată în iulie, după care au urmat cinci module de trening. Trei module de trening au fost organizate și desfășurate în luna august, iar două – în luna septembrie.

Managerul de proiect, Andrei Eșanu, spune că temele treningurilor au fost: „Relații personale și concept „de la egal la egal”; „Ascultarea activă și suportul ideal”; „Comunicarea eficientă”; „Stigma și stereotipurile sociale despre persoanele cu dizabilități”; „Sănătatea mintală: priorități și provocări”.

La activitățile Asociației SOMATO au participat 15 persoane din raioanele Orhei, Soroca, Cimișlia, Cahul, mun. Bălți și Chișinău – persoane care formează echipa de experți.

Cele 15 persoane vor merge în deplasări în teritoriu, unde vor susține sesiuni de informare pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale. Activitățile vor urmări sensibilizarea și mobilizarea comunităților vizavi de problematica sănătății mintale și Drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale.

Proiectul „Nimic pentru noi fără noi: crearea unei rețele de experți în drepturile persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale” a fost lansat la 1 iulie a.c. și urmează să fie finalizat la 1 mai 2018.

Proiectul urmărește formarea unei rețele ce va număra cel puțin 12 experți din rândul persoanelor cu dizabilități psihosociale sau intelectuale. Este de așteptat ca aceștia să deprindă abilități în vederea promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități psihosociale și intelectuale; să se implice și să sprijine autoritățile în elaborarea și promovarea unor acte normative/legislative; să dezvolte bune practici pentru persoanele cu dizabilități psihosociale și intelectuale.