Nume
Parola
Vizualizări: 4261
Ședința ordinară a membrilor Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru
Ialoveni, 19 Octombrie 2018 — Pe 18 octombrie, membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru s-au întrunit în ședință ordinară organizată în incinta Consiliului raional Ialoveni.
Viorel Jardan, directorul ADR Centru, a mulțumit reprezentanților din regiune pentru participarea și implicarea lor în activitățile desfășurate de Agenție. Totodată, directorul a prezentat în cadrul ședinței de astăzi raportul cu privire la implementarea Strategiei de Dezvoltare Regională Centru 2016-2020 și implementarea proiectelor de dezvoltare regională pe parcursul perioadei ianuarie-octombrie 2018. „Agenția va continua să coordoneze implicarea tuturor părților în procesul de implementare a strategiei la nivel regional, astfel încât să se depună toate eforturile în realizarea activităților planificate”, a ținut să menționeze Viorel Jardan.
În cadrul ședinței au fost prezentate informații despre activitatea Comisiei regionale sectoriale (CRS) în domeniul Aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și a CRS în domeniul Managementul deșeurilor solide (MDS) din cadrul CRD Centru, în perioada aprilie-septembrie 2018. Liuba Stavinschi, membră a CRS/AAC, și Ion Plămădeală, copreședintele CRS/MDS, au menționat că numai perspectiva regionalizării poate asigura prestarea serviciilor de calitate cetățenilor. Totodată, copreședinții CRS și-au exprimat încrederea că abordarea participativă în procesul de luare a deciziilor cu impact pentru regiune va contribui la consolidarea cooperării intercomunitare în cele două sectoare. În acest context, reprezentantul MADRM, Igor Malai, i-a îndemnat pe membrii CRS să ofere, în cadrul viitoarelor ședințe ale CRD Centru, propuneri pentru îmbunătățirea situației în sectoarele AAC și MDS. Eventualele propuneri ar putea fi analizate inclusiv la nivel național, ulterior regăsindu-se și în programele sectoriale vizate.
Ședința CRD Centru a fost continuată cu audierea proiectului de politici publice privind Dezvoltarea urbană în Republica Moldova, prezentat de Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MADRM. Obiectivul general al politicii publice menționate constă în crearea pe terioriul Republicii Moldova a unei rețele de orașe atractive pentru locuitori, antreprenori și vizitatori, care generează creștere, ocupare a forței de muncă și stimulează dezvoltarea zonelor adiacente. În acest sens, au fost enumerate trei opțiuni: 1) statul menținerea situației existente; 2) identificarea și susținerea unei rețele de orașe – poli de creștere; 3) sprijinirea tuturor celor 26 de orașe, cu peste 10 mii de locuitori.
Despre participarea societății civile în procesul de implementare a proiectelor, a vorbit reprezentantul Instituluii de Dezvoltare Urbană, Veaceslav Bulat. El a specificat că asigurarea și creșterea gradului de transparență și implicare a opiniei publice în realizarea proiectelor de dezvoltare locală, ar putea contribui la soluționarea problemelor de mediu, sănătate și trai, dar și la promovarea prestării serviciilor publice calitative în domeniul apă, canalizare, eficiență energetică, salubrizare.
Cu votul membrilor prezenți au fost aprobate toate proiectele de decizie incluse în ordinea de zi a ședinței CDR Centru.