Nume
Parola
Vizualizări: 5046
Suportul pentru legislaţia antifumat în Europa este foarte mare
Chişinău, 7 Martie 2013 — Potrivit unui raport al Comisiei Europene, publicat recent, în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, care au urmat recomandarea de a pune în aplicare legi pentru protejarea cetăţenilor de expunerea la fumul de ţigară în locuri publice, locuri de muncă şi în transport public, protejarea de fumatul pasiv s-a îmbunătăţit considerabil.

Raportul risipeşte preocupările legate de impactul negativ pe care l-ar avea interdicţia fumatului asupra veniturilor barurilor şi restaurantelor. Dimpotrivă, acesta arăta că impactul economic a fost limitat, neutru şi chiar pozitiv în timp. Raportul ilustrează, de asemenea, că unele state membre au rămas în urmă cu adoptarea şi punerea în aplicare a unor legi de protejare a sănătăţii publice.

Printre constatările cheie ale raportului se menţionează că în toate statele membre ale UE se adoptă măsuri pentru a proteja cetăţenii de expunerea la fumul de tutun, iar aproximativ în jumătate dintre ele, începând cu anul 2009, a fost consolidată legislaţia naţională în acest domeniu. Ratele reale de expunere la fumul de tutun pentru cetăţenii UE au scăzut începând cu anul 2009 până în 2012 de la 46% la 28%. Belgia, Spania şi Polonia sunt exemple de ţări, unde adoptarea legislaţiei complexe a condus la reduceri semnificative a ratelor de expunere într-o perioadă scurtă de timp.

Efectele pozitive ale legislaţiei antifumat asupra sănătatii sunt imediate şi includ o reducere a incidenţei atacurilor de cord şi îmbunătăţirea sănătăţii organelor respiratorii. Un studiu din 2009 a arătat că majoritatea europenilor susţin această legislaţie. Acest lucru este confirmat şi de sondajele naţionale, care dezvăluie un nivel în creştere de susţinere a acestor politici din partea cetăţenilor după introducerea măsurilor de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, la locul de muncă şi în transportul public.

Fumatul pasiv influenţează direct mortalitatea, morbiditatea şi invaliditatea în UE. Potrivit unor estimări, mai mult de 70 000 de adulţi din UE au decedat din cauza expunerii la fumul de tutun în 2002, mulţi dintre ei fiind fumători sau angajaţi expuşi la fumatul pasiv la locul lor de muncă.

Convenţia-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul tutunului solicită tuturor semnatarilor acesteea ( 176 părţi) de a proteja eficient “de expunerea la fumul de tutun la locurile de muncă cu spaţii închise, în transportul public, în locurile publice închise şi, după caz, alte locuri publice". Recomandările au fost adoptate în 2007 pentru a ajuta părţile/ţările să-şi îndeplinească obligaţiunile. În acest context, Consiliul Europei a adoptat în 2009 "Recomandarările pentru un mediu liber de tutun", prin care face apel către statele membre să introducă măsuri de asigurare a protecţiei eficiente împotriva expunerii la fumatul pasiv.

Informaţie adaptată după www. http://ensp.org/