Nume
Parola
Vizualizări: 3615
Reducerea poverilor fiscale ar diminua munca nedeclarată
18 Iulie 2012 — Simplificarea sistemului social şi de plăţi la bugetul asigurărilor sociale de stat, dar şi simplificarea pentru plătitori a poverilor fiscale, sunt necesare pentru a motiva angajatorii, dar şi angajaţii să evite practicarea muncii nedeclarate. În aceeaşi măsură, este necesar de a creşte numărul personalului calificat în cadrul Inspecţiei Muncii.

Acestea sunt câteva dintre concluziile celei de-a 13-a ediţii a Monitorului Social, cu genericul „Aplicarea bunelor practici privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate în Republica Moldova”, prezentat astăzi, 18 iulie 2012, de către Viorica Antonov, expert asociat IDIS „Viitorul”.

„În ceea ce priveşte securitatea socială, munca nedeclarată şi achitarea salariilor în plic au implicaţii grave pentru sistemul asigurărilor sociale şi de sănătate, pentru respectarea dreptului la pensie şi dreptului la asigurări împotriva accidentelor la locul de muncă”, a precizat Viorica Antonov.

Conform datelor raportate de Inspecţia Muncii, pentru perioada ianuarie-martie 2012 au fost întocmite procese–verbale de control şi consemnate 21062 de încălcări a legislaţiei muncii, dintre care 9024 au constituit încălcări în domeniul relaţiilor de muncă şi respectiv 12038 încălcări privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă.

„În prezent, sancţiunile sunt foarte mici ca să descurajeze agenţii economici şi persoanele fizice să nu mai plătească salariile în plic. Pentru aceasta este nevoie de o motivaţie serioasă şi credem că experienţa altor state ar putea sugera unele politici din perspectiva unui design instituţional mai eficient pentru a îmbunătăţi instrumentele de diminuare a salariilor în plic”, este de părere Viorica Antonov.

În Monitor, autoarea propune un şir de recomandări privind diminuarea muncii nedeclarate, printre care amintim: un pachet de compensaţii şi beneficii bine gândit pentru angajaţi şi o politică fiscală armonizată pentru angajatori; găsirea modalităţilor eficiente de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată. Pentru aceasta se foloseşte controlul intersectorial (sau i se mai spune încrucişat) atunci când mai multe instituţii de resort desfăşoară concomitent controale, în baza unor acorduri comune de colaborare.

Autoarea lucrării prezintă practici de diminuare a fenomenului muncii nedeclarate din alte ţări. Astfel, în Italia, angajatorii sunt sancţionaţi administrativ cu amenzi ce variază între 1500 Euro şi 12000 Euro pentru fiecare angajat nedeclarat şi o sancţiune de 150 Euro pentru fiecare zi de muncă nedeclarată. În Polonia, valoarea maximă a unei amenzi pentru angajarea ilegală sau practica muncii nedeclarate variază de la 250 Euro până la 7500 Euro pentru fiecare persoană. Mai multe informaţii pot fi găsite în versiunea integrală a Monitorului.

Monitorul cuprinde o platformă de discuţii, unde se regăsesc poziţiile reprezentanţilor instituţiilor de responsabile de eradicarea muncii informale. Este vorba de Gheorghe Sîrcu, şef Direcţie politici salariale Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; Dumitru Stavilă, Inspector General de Stat al Muncii; Ana Moldovanu, şef departament protecţie social-economică Confederaţia Naţională a Sindicatelor.

Ocuparea informală sau munca nedeclarată generează pierderi colosale la bugetul public naţional. Doar pentru 2010, conform ultimelor estimări, Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) a suferit pierderi de aproximativ 2.1 mld lei, Bugetul de Stat (BS) – 1.6 mld lei şi Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală (FAOAM) – 1 mld. În această ordine de idei, se estimează că bugetul public naţional va suferi pierderi fiscale aproximativ cu 6% pe an, care vor atinge sume de peste 6 mld lei în următorii cinci ani.

Monitorul Social reprezintă un produs al IDIS „Viitorul”, care surprinde evoluţia problemelor sociale cele mai persistente, sugerând soluţii de remediere a acestora. Publicaţia este elaborată în colaborare cu Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung.

Pentru mai multe informaţii accesaţi versiunea integrală a studiului:
http://viitorul.org/lib.php?l=ro&idc=353&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Monitorul-Social&

Pentru mai multe detalii contactaţi Coordonatorul proiectului, Ghenadie Mocanu: 0 22 221844 sau ghenadie.mocanu@viitorul.org