Nume
Parola
Vizualizări: 2793
De la începutul anului, în nordul Moldovei au fost valorificați 33,88 milioane de lei din sursele FNDR pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională
Bălți, 17 Octombrie 2018 — De la începutul anului, în Regiunea de Dezvoltare Nord au fost valorificați 33,88 milioane de lei (42%) din cei 79,35 milioane de lei alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) pentru implementarea a 11 proiecte de dezvoltare regională. Detalii despre situația curentă privind proiectele pe care ADR Nord le implementează au fost prezentate în cadrul celei de-a treia ședințe ordinare din acest an a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord, desfășurată miercuri, 17 octombrie a.c., la Bălți.

În context, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Igor Malai, a îndemnat părțile implicate în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare regională să se implice plenar în procesele privind valorificarea surselor financiare alocate. Funcționarul MADRM a subliniat că sursele financiare alocate trebuie să fie valorificate în termeni restrânși, având în vedere că banii nevalorificați pot fi redirecționați către alte proiecte, conform deciziilor Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, ai cărui membri se vor întruni în ședință în luna noimebrie a.c.

La rândul său, directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a menționat că Agenția va continua să coordoneze implicarea tuturor părților în procesul de implementare a proiectelor, astfel încât să se depună eforturi maxime în realizarea responsabilităților. Acest demers a fost susținut și de președintele raionului Fălești, Iraida Bînzari, care a prezidat ședința CRD Nord.

Veronica Savin, specialistă în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor în cadrul ADR Nord, a adus la cunoștința membrilor CRD Nord informații despre cele mai importante rezultate privind implementarea celor 11 proiecte de dezvoltare regională finanțate din FNDR și a celor 6 proiecte finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În cadrul ședinței au fost prezentate informații despre activitatea Comisiei regionale sectoriale (CRS) în domeniul Aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și a CRS în domeniul Managementul deșeurilor solide (MDS) din cadrul CRD Nord, în perioada ianuarie-septembrie 2018. Serghei Cetulean, copreședinte al CRS/AAC, și Victor Cimpoieș, copreședintele CRS/MDS, au menționat că numai perspectiva regionalizării poate asigura prestarea serviciilor de calitate cetățenilor. Totodată, copreședinții CRS și-au exprimat încrederea că abordarea participativă în procesul de luare a deciziilor cu impact pentru regiune va contribui la consolidarea cooperării intercomunitare în cele două sectoare. În context, reprezentantul MADRM, Igor Malai, i-a îndemnat pe membrii celor două CRS să ofere, în cadrul viitoarelor ședințe ale CRD Nord, propuneri pentru îmbunătățirea situației în sectoarele AAC și MDS. Eventualele propuneri ar putea fi analizate inclusiv la nivel național, ulterior regăsindu-se și în programele sectoriale vizate.

Despre rolul și importanța implicării societății civile în procesul de realizare a programelor implementate în cadrul Proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” a vorbit directorul Business Consulting Institute (BCI), Liviu Andriuța. Directorul BCI a precizat că obiectivul principal în acest sens este susținerea participării cetățenilor în comunitățile locale în procesul de planificare, implementare și monitorizare a proiectelor de investiții în sectoarele Alimentare cu apă și canalizare și Eficiență energetică, precum și realizarea unor măsuri de sensibilizare pentru dezvoltarea proiectelor de cooperare intercomunitară.

La ședință s-a discutat și despre crearea și funcționarea Platformei de comunicare on-line pentru membrii CRD Nord și CRS, creată cu sprijinul proiectului MSPL. Detalii în acest sens a oferit Tatiana Cantemir, specialistă în cadrul Secției planificare strategică și programare în cadrul ADR Nord. Platforma on-line va facilita activitatea membrilor CRD Nord și CRS. Platforma este integrată în site-ul www.adrnord.md și în prezent se află în proces de testare.

Ședința CRD Nord s-a încheiat cu desfășurarea unei sesiuni de audieri pe marginea proiectului de politici publice privind Dezvoltarea urbană în Republica Moldova. După cum a comunicat șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MADRM, Igor Malai, obiectivul general al politicii publice menționate este crearea în Republica Moldova a unei rețele de orașe atractive pentru locuitori, antreprenori și vizitatori care generează creștere, ocupare a forței de muncă și stimulează dezvoltarea zonelor adiacente. În acest sens, au fost enumerate trei opțiuni: 1) menținerea situației existente; 2) identificarea și susținerea unei rețele de orașe – poli de creștere; 3) sprijinirea tuturor celor 26 de orașe cu peste 10 mii de locuitori.

CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii CRD Nord își exercită atribuțiile cu titlu gratuit.

www.adrnord.md