Nume
Parola
Vizualizări: 3068
Consultări publice a Programului regional sectorial în domeniul Drumuri regionale și locale pentru Regiunea de Dezvoltare Centru
Ialoveni, 13 Martie 2015 — Reprezentanții autorităților publice locale (APL) din Regiunea de Dezvoltare Centru(RDC) s-au reunit astăzi, în cadrul unei ședințe de consultare publică pentru a discuta Programul regional sectorial (PRS) în domeniul Drumuri regionale și locale (DRL). Acest document strategic urmează să fie aprobat la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru (CRD Centru) care se va desfășura pe data de 31 martie curent.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), experți din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) și reprezentanți APL de nivelurile I și II.

La deschiderea ședinței de consultare publică, directorul ADR Centru, Tudor Meșina, a mulțumit reprezentanților din regiune pentru participare activă și atitudine responsabilă în procesul de elaborare al PRS-ului în DRL, document foarte important pentru regiune. ”Proiectul PRS-ului a fost plasat pe site-ul agenției, dar și exediat tuturor actorilor implicați în prcesul de elaborare, unde fiecare a venit cu propuneri de îmbunătățire, fapt pentru care le sîntem recunoscători. Pe data de 31 martie curent ne-am propus să aducem acest document în fața membrilor Consiliului Regional de Dezvoltare Centru pentru a fi aprobat. Acest document trebuie să producă efecte benefice asupra regiunii , de aceea implicarea membrilor grupului de lucru este foarte importantă și numai împreună, prin cooperare am elaborat un document calitativ”, a mai adăugat directorul agenției.

Dorin Andros, care a reprezentat MDRC, a menționat că pe parcursul anului trecut s-a muncit foarte mult pentru a fi dezvoltat un document , care este unul de o valoare importantă pentru Regiunea Centru. ”După aprobarea acestuia de către CRD Centru urmează să realizăm și alte activități pe care ni le-am propus precum identificarea și dezvoltarea propunerilor de proiect. Astăzi desfășurăm o activitate oarte importanță pentru RDC realizarea căreia a fost posibilă cu impicarea activă a reprezentanților responsabili din regiune, de aceea vă îndemn să continuați să ne expediați propunerile și ideile d-stră de îmbunătățire pentru ca să adoptăm un document calitativ și practic, a precizat reprezentantul ministerului.
Experții MSPL David Toft și Stela Corobceanu s-au referit la rolul, pentru RDC, a documentului strategic pus astăzi în discuție, prezentând o retrospectivă a celor două etape de elaborare a PRS. Totodată, Marina Preteca-Neaga, specialist în planificare strategică și programare la ADR Centru, a prezentat structura și obiectivele proiectului PRS în domeniul infrastructurii DRL, după care au urmat discuții interactive.

Anterior ședinței de consultare publică, au fost organizate patru ateliere de lucru, care au stat la baza elaborării documentului strategic pentru RDC și al căror rezultat principal sunt niște fișe de proiecte, pregătite pentru a putea fi depuse la fondurile europene și prezentate donatorilor interesați să investească în Regiunea Centru.
Până în prezent, Consiliul Regional de Dezvoltare Centru(CRD Centru) a aprobat trei PRS-uri în domeniile Managementul deșeurilor solide (MDS), Eficiența energetică a clădirilor publice (EECP) și Alimentare cu apă și canalizare.

Toate activitățile de planificare regională sectorială au avut loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, acordat în cadrul proiectului MSPL, gestionat de GIZ. Proiectul urmărește să îmbunătăţească serviciile publice locale în satele şi oraşele din Republica Moldova. Beneficiarul principal al proiectului este MDRC, ADR-urile şi CRD-urile, precum și comunităţile din regiunile de dezvoltare din țară.