Nume
Parola
Vizualizări: 3536
Centrul CONTACT lansează proiectul „Votăm activ! Votăm conştient!”.
2 Iunie 2015 — Proiectul „Votăm activ! Votăm conştient!” își propune majorarea gradului de conștientizare despre importanța participării în alegerile locale și oferirea informației relevante în suportul exercitării votului într-o manieră semnificativă.
Astfel, la Ruseștii Noi, Ialoveni a fost demarată campania de educație civică înainte de alegerile locale pentru grupurile specifice de alegători. Circa 40 de femei din cele două localităţi ale comunei s-au adunat la o „şezătoare” improvizată în cadrul căreia au discutat despre probleme localităţii, grijile cotidiene ale femeilor din comună, felul în care ar dori ca autorităţile locale să gestioneze în continuare treburile publice.
Moderatoarea evenimentului dna Lidia Ganea împreună cu femeile prezente la „şezătoare” a consemnat un şir de probleme specifice pentru femeile din localitate care, în opinia lor, ar trebui să nu dispară de pe agenda de lucru a primarului şi consiliului local. Printre problemele importante cu care se confruntă femeile din Ruseştii Noi şi Ruseştii Vechi sunt: condiţii precare de întreţinere a copiilor la grădiniţe, şi instituţiilor pentru recreerea elevilor în perioada vacanţelor de vară, lipsa serviciilor de sănătate publică destinate femeilor, etc.
Menţionăm că lista completă cu solicitările femeilor din comună va fi transmisă tuturor concurenţilor electorali pentru a fi incluse în programul lor de guvernare locală. În calitate de expert-facilitator a „Şezătorii” cu genericul „Votăm activ! Votăm conştient!” a evoluat Dna Sofia Ursul, angajată de Centrul CONTACT.
Grupurile specifice de alegători care vor fi vizate în cadrul proiectului implementat de Centrul CONTACT includ: alegătorii cu dizabilități şi femeile.
În acest scop în localităţile-ţintă cu femeile din grupurile defavorizate vor fi organizate întruniri care se vor desfăşura sub formă de şezători săteşti cu un program distinct. La fel, vor fi organizate întâlniri la locul de trai cu persoanele cu dizabilități fizice și mentale la care experţii-facilitatori ai proiectului vor antrena participanţii în discutarea într-o atmosferă degajată a dreptului de vot şi eventualelor manipulări, a aspectului tehnic de votare, dar mai ales formularea problemelor, nevoilor persoanelor cu dizabilităţi în formă de propuneri pentru concurenţii electorali.

Proiectul va fi realizat în zona de centru a Republicii Moldova și va cuprinde o serie de localități repartizate geografic în 2 grupe, după cum urmează:
Grupul nr. 1: Răzeni, Ialoveni; Ruseştii Noi, Ialoveni; Mingir, Hânceşti; Sărata-Galbenă, Hânceşti; Cărpineni, Hânceşti; Ivancea, Orhei.
Grupul nr. 2: Peresecina, Orhei; Sculeni, Ungheni; Pirlița, Ungheni; Măcărești, Ungheni; Ciuciuleni, Hânceşti; Ciorești, Nisporeni.


Persoane de contact: Vasile Cioaric sau Liliana Porumb, tel: 22/233947.


Acest comunicat este realizat de către Centrul CONTACT, cu susținerea Programului „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei.