Nume
Parola
Vizualizări: 3710
Oficiul Avocatului Poporului: În prezent în Moldova resursele de apă disponibile sunt la un nivel critic ceea ce afectează capacitatea de dezvoltare a țării.
Chișinău, 8 Aprilie 2015 — Calitatea apei potabile, accesul la ea continuă să rămînă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă Republica Moldova, se menţionează în Studiul Instituţiei naţionale a ombudsmanului cu privire la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova în 2014.

Problema asigurării cu apă potabilă de calitate a fost abordată de ombudsmani sub aspectul respectării principiului responsabilităţii pentru generațiile viitoare, proclamat în Constituţia ţării, şi examinat în premieră de Instituţia naţională de promovare şi protecţie a drepturilor omului.

În Studiu se atenţionează faptul că specialiştii Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP) califică calitatea apei în Moldova drept „constant joasă”. Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sînt fîntînile. Potrivit CNSP, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fîntîni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Astfel, apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice. Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici.

Apa disponibilă în prezent în Moldova este aproximativ de 500m3 pe cap de locuitor pe an sau chiar mai puțin, ceea ce plasează Moldova în categoria țărilor în care ”apa este insuficientă”.

Dacă volumul de apă disponibilă este mai mic de 1.000m3/locuitor/an, lipsa apei poate împiedica dezvoltarea economică și poate afecta sănătatea și standardul de viață al populației. În prezent în Moldova resursele de apă disponibile sunt la un nivel critic ceea ce afectează capacitatea de dezvoltare a țării.
Resursele de apă din Republica Moldova sînt sensibile la schimbările climatice atît din punct de vedere al cantității, cît și al calității. Conform estimării, resursele de apă de suprafață disponibile se vor diminua cu 16-20% pînă în anul 2020. Aceasta înseamnă că siguranța alimentării cu apă a tuturor utilizatorilor va fi periclitată în anul 2020, cînd intensitatea folosirii apei va atinge 100%.

Instituţia naţională a ombudsmanului exprimă îngrijorări pentru starea demografică în schimbare, a mediului, problemele referitoare la populaţie legate de creşterea capacităţilor capitalului uman, dar şi de protecţia socială, ocrotirea sănătăţii şi educaţia, ocuparea şi echilibrul forţei de muncă etc, în condiţiile de creştere rapidă a vîrstei populaţiei.